Vene diplomaatide evakueerimine Ukrainast võib viidata sõjaohu lähenemisele (4)

Postimees
Copy
Ukraina vägede ja Venemaa toetatud separatistide konfliktis hukkunute mälestuseks üles seatud Ukraina lipud Venemaa saatkonna ees Kiievis mullu augustis.
Ukraina vägede ja Venemaa toetatud separatistide konfliktis hukkunute mälestuseks üles seatud Ukraina lipud Venemaa saatkonna ees Kiievis mullu augustis. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS/ SCANPIX

Enne läinudnädalast kohtumiste maratoni Venemaa ja lääneriikide vahel asus Moskva tühjendama enda diplomaatilisi esindusi Ukrainas.

Ukraina kõrge julgeolekuametniku sõnul istusid 5. jaanuaril Kiievis bussi peale 18 inimest, valdavalt Venemaa diplomaatide naised ja lapsed, et alustada 15-tunnist teekonda Moskvasse.

Järgnevatel päevadel lisandus neile veel umbes 30 inimest Kiievist ja Lääne-Ukrainas Lvivis asuvast Venemaa konsulaadist. The New York Timesiga anonüümsuse tingimusel vestelnud julgeolekuametniku sõnul on diplomaadid veel kahes Venemaa konsulaadis saanud korralduse valmistuda Ukrainast lahkumiseks.

Ukraina ja Ameerika Ühendriikide ametnike sõnul on diplomaatilise korpuse vähendamist keeruline hinnata: tegu võib olla propagandaga, osaliselt võimaliku konflikti ettevalmistusega või lihtsalt pettemanöövriga, aga ka kõigi nende variantidega korraga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles