Hiina käskis postitöötajatel välismaiseid saadetisi desinfitseerida

Copy
Hiina Posti töötaja postkontorit desinfitseerimas.
Hiina Posti töötaja postkontorit desinfitseerimas. Foto: Zou Jingyi/Xinhua/Zuma Press/Scanpix

Hiina postiteenistus andis töötajaile korralduse hakata rahvusvahelisi saadetisi desinfitseerima ja manitses rahvast välismaalt vähem asju tellima, kuna võimude teatel võib post olla süüdi hiljutistes koroonaviiruse puhangutes.

Peking on võtnud sihiks juurida veebruaris toimuva taliolümpia eel riigist välja kõik koroonaviiruse juhtumid, ehkki ekspertide sõnul on viiruse levik posti teel ebatõenäoline.

Rida väikepuhanguid, sealhulgas Pekingis, on pannud proovile Hiina nulltolerantsi poliitika koroona suhtes, mida võimud on rakendanud samal ajal, kui muu maailm liigub järkjärgulise taasavamise poole.

Viimastel päevadel on Hiina ametnikud hakanud rääkima, et osa inimesi võis koroonaviiruse saada välismaalt tulnud saadetistelt.

Nende seas on üks naine pealinnast, kel väidetavalt pole teiste nakatunutega kontakti olnud. Viirusevariant, millega ta nakatus, sarnanes seejuures Põhja-Ameerikas leiduvaga.

Hiina Post tegi esmaspäeval avalduse, kus kästi töötajatel riiki saabuvate pakkide välispind võimalikult kiiresti desinfitseerida. Välismaiseid kirju ja pakke käitlevatelt töötajatelt nõuti ka tõhustusdoosi tegemist.

Lisaks manitses postiteenistus avalikkust vähendama oste riikidest ja piirkondadest, kus on kõrgem epidemioloogiline risk. Siseriiklikke saadetisi tuleks käidelda rahvusvahelistest eraldi, et vältida ristsaastumist, lisas teenistus.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja USA haiguste kontrollikeskuse (CDC) teatel on nakatumise oht kokkupuutel saastunud pinnaga madal ja muutub aja möödudes aina ebatõenäolisemaks.

CDC teatel kaob 99 protsenti viiruse jälgedest pinnal kolme päevaga.

Singapuri Mount Elizabeth Novena haigla infektoloog Leong Hoe Nam ütles, et palju tõenäolisem seletus on nakatumine läbi asümptomaatiliste inimeste, kes on andnud valenegatiivse koroonaproovi.

«Viirus võib elututel objektidel lühiajaliselt elus püsida, kuid teekond üle mere Hiinasse on kõike muud kui lühiajaline,» märkis ta.

Hiina kasutab viiruse rookimiseks piirkondlikke lukustusi, massitestimist ja rakendusi kontaktsete tuvastamiseks.

Mitmes Hiina linnas on viimastel nädalatel sunnitud koju jääma miljonid inimesed, kuna tuvastatud on üha enam delta- ja omikrontüve juhtumeid.

Teisipäeval teatas riik 127 uuest viiruse kohaliku leviku juhtumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles