Vene väed saabusid manöövritele Valgevenes (2)

Copy
Vene sõjatehnika Valgevenesse saabumas.
Vene sõjatehnika Valgevenesse saabumas. Foto: Valgevene kaitseministeerium/AFP/Scanpix

Valgevene teatas täna, et Vene väed on hakanud saabuma riigis toimuvale sõjaväeõppusele, millest teatati keset pingeid Lääne ja Venemaa vahel seoses Ukrainaga.

Valgevene kaitseministeeriumi teatel võõrustatakse lahinguvalmiduse õppust pingete jätkuva teravnemise tõttu Valgevene lääne- ja lõunapiiril.

Ministeerium avaldas video sõjatehnika kolonnist, sealhulgas tankid, mida tõsteti maha lumistelt rongidelt.

Üle nädala kestnud läbirääkimised Moskva ja Lääne vahel ei ole kuigivõrd leevendanud hirmu, mida on külvanud mitmekümne tuhande Vene sõjaväelase koondumine Ukraina piirile.

Pingeid ei aita seejuures leevendada Valgevenes toimuvad õppused.

Saksa välisminister Annalena Baerbock suundus täna esimesele otsekohtumisele ametivenna Sergei Lavroviga otse Kiievist, kus ta ütles Ukraina välisministrile, et Berliin annab Ukraina julgeoleku tagamiseks endast kõik.

Ukraina, USA ja Euroopa Liit on avaldanud Vene vägede koondumise pärast sügavat muret, ehkki Moskva invasiooniplaani eitab.

Moskva süüdistab omakorda Ühendriike ja NATO-t Vene julgeolekumurede eiramises ja on nõudnud alliansilt järeleandmisi, sealhulgas lubadust Ukrainat NATO-sse mitte lasta.

Kiiev on võidelnud Moskva-meelsete separatistidega riigi idaosas alates aastast 2014, mil Venemaa annekteeris Krimmi poolsaare.

Baerbocki visiidi eel kutsus Saksa kantsler Olaf Scholz Venemaad pingeid leevendama, hoiatades, et agressioonil Ukraina vastu oleks tõsised poliitilised ja majanduslikud tagajärjed.

Vene asekaitseminister Aleksandr Fomin kutsus välja mitukümmend kaitsealast diplomaati, nende seas 16 NATO riikidest, et neid manöövritest teavitada. Õppused toimuvad tema sõnul «välisagressiooni tõrjumiseks».

Õppuste raames viiakse Valgevenesse ka S-400 raketisüsteemid, mille müük Türgile põhjustas NATO-s vaidlusi.

Briti kaitseminister Ben Wallace teatas esmaspäeval, et Suurbritannia saadab Ukrainale piirikaitseks relvastust.

«Ukrainal on täielik õigus oma piire kaitsta ja see uus abipakett täiustab tema võimet seda teha,» ütles ta.

Saadetava varustuse hulgas ei ole strateegilisi relvi ja need ei kujuta Venemaale ohtu, lisas ta, öeldes, et tegemist on kergrelvastuse, tankitõrjevahendite ja kaitsesüsteemidega.

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov nimetas seda aga «äärmiselt ohtlikuks» ja ütles, et see ei soodusta pingete maandamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles