Vene eksperdid: Kreml võib reaalselt näidata oma sõjalisi võimalusi (23)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Eile avaldas Valgevene kaitseministeerium fotod Valgevene ja Venemaa järjekordseks ühisõppuseks Valgevenesse kogunevatest Vene vägedest. 
Eile avaldas Valgevene kaitseministeerium fotod Valgevene ja Venemaa järjekordseks ühisõppuseks Valgevenesse kogunevatest Vene vägedest. Foto: Valgevene kaitseministeerium/AFP/Scanpix

Venemaa juhtkond on valmis demonstreerima jõudu, et tõestada USA-le ja NATO-le oma kavatsuste tõsidust, ning võimalik eskaleerumine võib puudutada ka Baltimaid, väidavad Postimehe küsitletud Moskva eksperdid.

Venemaa välis- ja kaitsepoliitika nõukogu presiidiumi esimees, ajakirja Russia in Global Affairs peatoimetaja Fjodor Lukjanov ütles, et enne läbirääkimiste uut vooru USA ja NATOga võib Kreml võtta kasutusele «demonstratiivsed abinõud».

«Selleks et läbirääkimisi utsitada, oleks vaja demonstreerida oma kavatsuste tõsidust,» ütles Lukjanov. «See tähendaks potentsiaalse jõu näitamist, mis peaks kõneluste partnereid läänes veenma, et [Venemaa pakutud uut Euroopa julgeolekusüsteemi] on hädavajalik arutada. Ma arvan, et see on oma sõjaliste võimaluste demonstreerimine.»

Olukorra eskaleerimine oleks Lukjanovi väitel Kremli loogiline samm, sest sellised muutused Euroopa julgeolekus, nagu Venemaa soovib, on ajalooliselt toimunud sõdade tagajärjel, mitte läbirääkimiste laua taga. «Tavaliselt on vaja selleks mingeid tegevusi, mis demonstreeriksid jõudude vahekorra muutumist,» lausus Lukjanov.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles