USA on mures Vene tuumarelvade võimaliku paigutamise pärast Valgevenesse (1)

Copy
Valgevenesse saabunud Vene sõjaväeešelon.
Valgevenesse saabunud Vene sõjaväeešelon. Foto: Valgevene kaitseministeerium / AFP / Scanpix

USA on mures, et Valgevenes kavandatavad põhiseaduse muudatused võivad viia Vene tuumarelvade paigutamiseni selle riigi territooriumile, ütles teisipäeval Ühendriikide välisministeeriumi kõrge ametnik.

Vene üksused on liikumas Valgevenesse pärast seda, kui sealne autokraatlik riigipea Aleksandr Lukašenka teatas esmaspäeval, et Valgevene ja Venemaa korraldavad järgmisel kuul ühised sõjaväeõppused.

Anonüümsust soovinud ametnik ütles, et Valgevenesse saabuvate Vene üksuste suurus «läheb kaugemale sellest, mida me ootaksime tavapärastelt õppustelt».

«Ajastus on märkimisväärne ning, loomulikult, tekitab muret, et Venemaa võib kavatseda paigutada väed Valgevenesse ühisõppuste varjus selleks, et potentsiaalselt rünnata Ukrainat,» ütles ametnik.

Ametnik märkis, et kavandatavad muudatused Valgevene põhiseadusesse, mis pannakse järgmisel kuul rahvahääletusele, võivad võimaldada Venemaa sõjalise kohaloleku muutumist alaliseks.

Kavandatavad muudatused võivad viidata Valgevene plaanidele lubada Vene tava- kui tuumajõudude paigutamist oma territooriumile, lisas ametnik.

See oleks «väljakutse Euroopa julgeolekule, mis võib vajada reageerimist», märkis ta.

«Lukašenka on aja jooksul üha rohkem ja rohkem toetunud Venemaale igasuguse abi osas. Ja me teame, et ta ei saa seda toetust tasuta,» lausus USA ametnik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles