Kambodža opositsioonijuht kutsus tema vastase protsessi lõpetamisele

BNS
Copy
Kem Sokha (maskis)
Kem Sokha (maskis) Foto: AFP/SCANPIX

Riigireetmises süüdistatud Kambodža opositsioonijuht Kem Sokha kutsus kolmapäeval üles tema vastu esitatud süüdistustest loobuma, kui kohtuprotsess jätkub koroonapandeemiast tingitud vaheaja järel.

68-aastase opositsioonipoliitiku vastu alanud kohtuasi on leidnud laialdast hukkamõistu selle poliitilise motiveerituse tõttu.

Kohtudokumentide järgi süüdistatakse teda koostöös välisjõududega, et kukutada autoritaarse peaministri Hun Seni valitsus.

Kolmapäeval kodust lahkudes ärgitas Sokha kohut sellest asjast loobuma.

«Ma olen nii kaua oodanud, et kohus saaks jätkuda ja see asi lõpeks,» rääkis ta ajakirjanikele. «Loodan, et täna otsustab kohus minu vastu esitatud süüdistustest loobuda, et saaksime liikuda rahvusliku leppimise suunas.»

Sokha lisas, et loodab saada võimaluse osaleda 2023. aasta valimistel.

Sokha kohtuasi algas 2020. aasta jaanuaris, enam kui kaks aastat pärast tema vahistamist, kuid märtsis 2020 lükati see koroonapiirangute tõttu edasi.

Süüdimõistmise korral võib opositsioonijuhti oodata kuni 30-aastane vanglakaristus.

Sokha on nüüdseks laiali saadetud Kambodža Rahvusliku Päästmise Partei üks asutajaid ja varemalt peeti seda Hun Seni Kambodža Rahvapartei (CPP) peamiseks võistlejaks.

Kriitikute sõnul on riiki 37 aastat raudse rusikaga juhtinud Hun Sen riigis demokraatlikud vabadused maha surunud ja kasutab kohut oponentide vastu.

Human Rights Watchi (HRW) Aasia asejuht Phil Robertson ütles, et «võltsitud, poliitiliselt motiveeritud süüdistused» Sokha vastu poleks kunagi pidanud kohtu ette jõudma.

Sokha vahistati 2017. aastal ja tema partei saadeti laiali enne sellele järgneval aastal toimunud valimisi, mis pälvisid laialdast kriitikat, kuna opositsioon CPP-le puudus.

2019. aastal vabastati Sokha kautsjoni vastu.

Möödunud aastal vabastati üle paarikümne Hun Seni valitsuse vastu astunud aktivisti, kelle kinnipidamisaega kohus kas lühendas või kes vabastati kautsjoni vastu.

HRW teatel on vähemalt 60 poliitvangi endiselt kinni peetud ja detsembris alustati taas nende üle kohtupidamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles