Macron kutsus looma uut Euroopa julgeolekuraamistikku

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron Euroopa Parlamendis.
Prantsuse president Emmanuel Macron Euroopa Parlamendis. Foto: BERTRAND GUAY/AFP/SCANPIX

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles täna, et Euroopa peab looma uue julgeoleku- ja stabiilsusraamistiku, mis vajab strateegilist relvastamist ja otsekoheseid kõnelusi Venemaaga.

«Euroopa peab lõpuks ometi looma meie kontinendil oma julgeolekuraamistiku,» ütles Macron Strasbourgis Euroopa Parlamendile.

«Julgeolek meie kontinendil nõuab strateegilist ümberrelvastumist,» lisas Prantsuse president ja ütles, et vaja on ka otsekoheseid ja nõudlikke kõnelusi Venemaaga. «Me peame eurooplastena esitama kollektiivselt oma nõudmised ja seadma end positsioonile, mis võimaldaks nende täitmist nõuda.»

Euroopa Liit ei osalenud eelmisel nädalal otsekõnelustel Moskvaga, millega loodeti lõdvendada pingeid Ukrainaga seoses. Euroopa julgeoleku tagab peamiselt NATO eesotsas USA-ga, sest enamik ELi riike on ka NATO liikmed.

Macroni sõnul tuleb uue julgeolekuraamistiku loomisega algust teha juba lähinädalail, mil Prantsusmaa on pooleks aastaks Euroopa Liidu eesistuja. «Me peame rajama selle omavahel eurooplaste seas, jagama seda oma liitlastega NATOs ning esitama selle läbirääkimistele Venemaaga,» ütles ta Euroopa Parlamendi ees Strasbourgis.

Raamistiku keskmeks peavad olema põhimõtted, milles lepiti 30 aasta eest Venemaaga kokku, lisas Macron.

Nendeks on jõu ja sunnivahendite kasutamisest loobumine, riikide õigus valida ise, milliste liitude või organisatsioonidega nad ühinevad ning piiride rikkumatuse põhimõte ja mõjusfääridest loobumine.

Euroopa peab nende õiguste eest seisma, rõhutas Macron.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles