Blinken: ma ei esita kirjalikku vastust Venemaa ettepanekuile (5)

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: ALEX BRANDON/AFP/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken ütles täna, et ei esita sel nädalal peetavatel kõnelustel ametlikku vastust Moskva ettepanekutele Ukraina kriisi kohta, lisades, et mõlemad pooled peavad otsima ühisosa.

Venemaa, mille välisminister Sergei Lavrov Genfis Blinkeniga kohtub, esitas USA-le pärast kümnete tuhandete sõjaväelaste koondamist Ukraina piiridele ebatavaliselt üksikasjalikud ettepanekud.

«Ma ei esita välisminister Lavrovile paberit,» ütles Blinken kolmapäeval Ukraina pealinnas Kiievis ajakirjanikele.

«Peame nägema, kus me oleme, ja nägema, kas on veel võimalusi jätkata diplomaatiat ja jätkata dialoogi, mis, nagu ma ütlesin, on kindlasti eelistatum kurss,» ütles ta.

Blinken kordas, et mõned Venemaa ideedest ei ole «absoluutselt vastuvõetavad», nagu näiteks Ukraina selgesõnaline keelamine NATO-ga liitumast.

Selle asemel, et vastuettepanekuid teha, «oleme väljendanud oma muret väljakutsete pärast, mida Venemaa Euroopa piirkonna julgeolekule esitab», ütles Blinken.

Kohtumine toimub nädal pärast seda, kui mõlema riigi asevälisministrid kohtusid Genfis ja USA tegi Venemaale ettepaneku koostööks relvastuskontrolli alal.

«Rääkisime valdkondadest, kus selgelt, kui on tahtmist, saame vastastikusel alusel edusamme teha, et parandada kõigi julgeolekut,» ütles Blinken.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles