New Yorgi prokuratuur leidis tõendeid pettusest Trumpi perefirmas (1)

Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: CARLOS BARRIA/Scanpix

New Yorgi peaprokurör ütles, et juurdlus USA endise presidendi Donald Trumpi pereäri suhtes on paljastanud märkimisväärseid tõendeid pettusest või eksitavatest äritavadest.

Juurdluse käigus on selgunud, et Trump Organization hindas varasid laenude saamiseks üle, hiljem neid maksude vähendamiseks alahinnates, kirjutas peaprokurör Letitia James teisipäeva õhtul kohtule esitatud toimikus.

Ta palus kohtunikul anda Trumpile ja tema kahele vanimale lapsele, Donald Trump nooremale ja Ivanka Trumpile korralduse vastata uurijate küsimustele.

Toimik sisaldab seni kõige detailsemaid väiteid, mida demokraat James on ekspresidendi firma vastu alates juurdluse algusest märtsis 2019 esitanud. Uurimisest on seejuures saanud võimalik komistuskivi Trumpi kandideerimisele presidendiks aastal 2024.

Peaprokuröri sõnul on Trump Organization esitanud maksuametile, pankadele ja kindlustajatele majandusliku kasu saamiseks moonutatud infot varade väärtuse kohta.

Muu hulgas tõi ta välja juhumi, kus väideti, et Trumpi katusekorter Trump Toweris oli tegelikust kolm korda suurem, viies selle väärtuse ülehindamiseni 200 miljoni dollari võrra.

Ühes teises juhtumis proovis firma varjata New Yorgi äärelinnas asuva luksuskinnisvara projekti väärtuse üle 80-protsendist langust.

Toimik esitati vastusena Trumpi katsele tõkestada tema ja tema laste ülekuulamist vande all.

Ekspresidendi pere väidab, et juurdlus on poliitiliselt kallutatud ning on palunud kohtul kohtukutsed tühistada.

«Trumpid peavad alluma meie seaduslikule kohtukutsele dokumentide esitamiseks ja tunnistuse andmiseks, sest mitte keegi siin riigis ei saa valida, millal ja kuidas seadus neile kehtib,» kirjutas James.

Trumpi advokaat Alina Habba ütles, et toimik on «vaid viimane pikas alusetute rünnakute reas».

Kui James leiab tõendeid rikkumiste kohta, saab ta nõuda Trump Organizationilt kohtu kaudu kahjutasu, kuid ei saa esitada kriminaalsüüdistusi.

Samas on käimas Manhattani ringkonna prokuratuuris sarnane kriminaaljuurdlus, mis puudutab ettevõtte võimalikke finantskuritegusid ja kindlustuspettust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles