USA senat lasi põhja Bideni valimisõiguse reformid (2)

BNS
Copy
Mitch McConnell
Mitch McConnell Foto: AFP/SCANPIX

USA senaatorid andsid kolmapäeval surmahoobi president Joe Bideni püüdlusele kaitsta valimisõigust tegevuse vastu, mida demokraadid peavad konservatiivsete osariikide lausrünnakuks rassivähemuste vastu.

Valitsevad demokraadid ei suutnud läbi suruda eelmisel nädalal esindajatekojas vastu võetud hääletamisvabaduse seadust ja John Lewise valimisõiguse edendamise seadust.

«Olen sügavalt pettunud, et senat ei suutnud meie demokraatia eest seista. Olen pettunud – aga mind see ei heiduta,» ütles Biden vahetult pärast hääletust sotsiaalmeediasse postitatud avalduses.

«Jätkame edasiliikumist vajalike õigusaktidega ja taotleme senatis protseduurilisi muudatusi, mis kaitsevad põhiõigust hääletada.»

Demokraadid ja hääletusõigusaktivistid on toetanud meetmeid kui vajalikku vastust vabariiklaste püüdlustele piirata hääletamist, eriti mustanahaliste ja latiinode seas.

«Ma tean, et see pole 1965. aasta. Jus see mind nii raevu ajabki. On aasta 2022 ja nad eemaldavad jultunult rohkem valimisjaoskondi maakondadest, kus on ülekaalus mustanahalised ja latiinod,» ütles New Jersey demokraat Cory Booker senati istungil.

«Ma ei mõtle seda välja. See on fakt.»

Konservatiivsed osariigid kehtestasid mullu seoses eelmise presidendi Donald Trumpi väidetega valimispettuse kohta hulga uusi regulatsioone, mis muudavad hääletamise keerulisemaks.

Demokraatide soovitud õigusaktid oleks taganud muu hulgas õiguse posti teel hääletada, vähemalt kahenädalase eelhääletuse ning muutnud valimispäeva riigipühaks.

Need käsitlesid ka parteilist nippi kongressi ringkondade ümberjoonistamiseks valitseva partei kasuks – ning oleks nõudnud, et varem diskrimineerimisega silma paistnud osariigid peaksid saama enne valimisseaduse muutmist föderaalse loa.

Kuid kõik 50 vabariiklast hääletasid reformide vastu, väites, et piirangud, nagu posti teel hääletamise piiramine ja valijate tuvastamise nõudmine, vastavad lihtsalt tervele mõistusele.

«Kui vaadata statistikat, siis afroameeriklastest valijate osalusprotsent on sama suur kui kogu Ameerikas,» ütles senati vabariiklaste liider Mitch McConnell enne hääletust ajakirjanikele.

«Hiljutises uuringus arvas 94 protsenti ameeriklastest, et hääletamine on lihtne. See pole probleem. Valimisaktiivsus on tõusnud, see on suurim alates 1900. aastast.»

Kuna ulatuslik hääleõiguse tugevdamine on praegu takerdunud, on demokraatidel võimalik valimiste kaitsmiseks teha kitsamaid parteiüleseid jõupingutusi.

See hõlmaks tõenäoliselt meetmeid valimisametnike kaitsmiseks ohtude eest ja iga nelja aasta tagant aset leidva presidendivalimiste kinnitamise protsessi karmistamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles