Fukushima viimasesse hüljatud asulasse naasis käputäis elanikke

Copy
Fukushima tuumajaam.
Fukushima tuumajaam. Foto: Igor Belyayev/TASS/Scanpix

Viis endist elanikku naasid täna viimasesse asustamata linna Fukushima tuumajaama lähedal, et jääda sinna 2011. aasta katastroofi järel taas elama.

Põhjaliku puhastamise järel on ohutuks kuulutatud hulk alasid ümber tuumajaama, mille reaktorid sulasid tohutule maavärinale järgnenud tsunami tagajärjel.

Telekaadritel näidati naasnud elanikke oma maju uurimas, üks neist katsetas kraani oma õuel.

«Sealt tuleb! See on esimene kord 10 aasta ja 11 kuu jooksul, kui jooksvat vett tuleb,» ütles ta.

Futaba, mille umbes 5600 elanikku kiirguse hirmus pagema sunniti, oli viimane hüljatud asula.

Piirangud väikses osas linnast tühistati märtsis 2020 ja valitsus valmistub piirkonna üldisemaks avamiseks käesoleval aastal.

Kohaliku ametniku sõnul naasid katse korras viis inimest neljast leibkonnast, taotluse esitas ühtekokku 15 inimest.

Elama võivad nad jääda sinna vähemalt juunini, piirkonna üldise avamiseni, mil nad saavad jääda alalisteks elanikeks, ütles ametnik.

Katseaja eesmärk on tagada, et elanikud saavad elada probleemideta, näiteks kontrollitakse, kas kanalisatsioon ja muu eluks vajalik töötab korralikult, ütles valitsusametnik.

Valitsus on võtnud ette piirkonna põhjaliku puhastamise ja mulluse seisuga kehtis ligipääsukeeld vaid 2,4 protsendile prefektuurist.

Osasse piirkondadest ei ole endised elanikud aga isegi puhastamise järel naasta tahtnud, kuna muretsetakse kas kiirguse pärast või ollakse eluga mujal kohanenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles