Venemaa korraldab suured mereväeõppused (1)

Copy
Vene sõjaväeõppus 2021. aasta oktoobris.
Vene sõjaväeõppus 2021. aasta oktoobris. Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix

Venemaa teatas neljapäeval, et peab jaanuaris ja veebruaris suured mereväeõppused enam kui 140 sõjalaeva ja muu alusega, mil valitseb pinev olukord seoses Ukrainaga.

Õppused korraldatakse Atlandi ookeanis, Vaikses ookeanis, Põhja-Jäämeres ja Vahemeres ning hõlmavad enam kui 140 laeva, 60 lennukit, 1000 sõjatehnikaühikut ja umbes 10 000 sõdurit, teatas kaitseministeerium avalduses, mida vahendasid Vene uudisteagentuurid.

Teadaanne tuleb päev enne USA välisministri Antony Blinkeni ja Vene välisministri Sergei Lavrovi kohtumist, mille eesmärgiks on leevendada pingeid Kremli ja Lääneriikide vahel Ukraina küsimuses.

Lääs süüdistab Venemaad umbes 100 000 sõduri toomises Ukraina piiri äärde ning kavatsuses naaberriiki sisse tungida.

Venemaa on eitanud sellist kavatsust, kuid nõuab, et NATO vähendaks oma kohalolu Euroopas ning ei võtaks Ukrainat oma bloki liikmeks.

Venemaa on ka viimasel ajal viidanud USA mereväeõppustele ja õhupatrullidele Musta mere piirkonnas, mis põhjustab Moskva sõnul julgeolekumuresid.

Venemaa peab hetkel mereväeõppusi koos Hiina ja Iraaniga Omaani lahes, mis peaksid läbi saama laupäeval. Need toimusid ajal, mil Iraani uus president Ebrahim Raisi külastas esimest korda riigipeana Venemaad.

Moskva teatas varem, et katsetas Jaapani meres tiibraketti Kalibr, tabades allveelaevalt maapealset sihtmärki.

Uute õppuste eesmärk on kaitsta Venemaa riiklikke huve ookeanidel ning astuda vastu sõjalistele ohtudele meredel ja ookeanidel, teatas Vene kaitseministeerium.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles