LUUREAMETI RAPORT ⟩ Havanna sündroomi tekitab USA diplomaatidel pigem stress, mitte vaenulikud jõud

Postimees
Copy
Esimesed kummalised haigusjuhud ilmnesid Kuubal töötavate USA diplomaatide seas. Pildil USA saatkond Havannas.
Esimesed kummalised haigusjuhud ilmnesid Kuubal töötavate USA diplomaatide seas. Pildil USA saatkond Havannas. Foto: ADALBERTO ROQUE / AFP / SCANPIX

Nn Havanna sündroomi haigestunud USA diplomaatide seas tekitas pahameelt Luure Keskagentuuri (CIA) raport, mille kohaselt saab enamikku juhtudest selgitada stressi või muude meditsiini- ja keskkonnatingimustega ning vaid väikse hulga haigestumiste puhul on õhus välisriikide vaenutegevuse võimalus.

CIA ulatusliku uurimise vahekokkuvõte leidis, et valdav osa umbes tuhandest registreeritud Havanna sündroomi juhtumist on tingitud keskkonnast tulenevatest põhjustest, diagnoosimata terviseprobleemidest või närvipingest, mitte aga Venemaa, Hiina või mõne muu riigi tegevusest Ameerika Ühendriikide vastu.

Luureagentuur uurib edasi veel paarikümmet juhtumit, millele pole leitud selgitust. The New York Timesiga rääkinud ametniku sõnul võivad need pakkuda parimat võimalust teha kindlaks, kas mõni välisriik võib olla seotud kummaliste terviseprobleemidega, mis on tabanud USA diplomaate ja CIA töötajaid näiteks Havannas ja Viinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles