Libeerias tallati usuüritusel surnuks vähemalt 29 inimest

Copy
Inimesed sõeluvad läbi jalanõudekuhja Libeerias Monrovias pärast 29 inimese hukkumist tormijooksus 20. jaanuar 2022.
Inimesed sõeluvad läbi jalanõudekuhja Libeerias Monrovias pärast 29 inimese hukkumist tormijooksus 20. jaanuar 2022. Foto: EMMANUEL TOBEY/AFP/Scanpix

Libeeria pealinnas Monrovia trambiti kristlaste usukogunemisel surnuks vähemalt 29 inimest, 11 neist olid lapsed, teatas neljapäeval politsei.

Kohaliku ajakirjanduse teatel juhtus õnnetus vaeses New Kru Towni eeslinnas kas kolmapäeva hilisõhtul või neljapäeva varahommikul.

Politsei kõneisik Moses Carter ütles, et tegu on esialgse hukkunute arvuga, mis võib suureneda, sest mitme inimese seisund on kriitiline.

Ajakirjandusministri asetäitja Jallawah Tonpoe ütles Monrovia haiglas ajakirjanikele, et hukkunute hulgas on 11 last ja rase naine.

Haiglasse toimetati 15 kannatanut, kellest seitse on lapsed, lisas ta.

Sündmuse üksikasjad pole teada. Kohaliku ajakirjanduse teatel oli tegemist New Kru Towni jalgpallistaadionil toimunud kristliku palvekoosolekuga, mida tuntakse Libeerias nime all «ristikäik».

Libeerias kui äärmiselt usklikus riigis, kus viiest miljonist elanikust enamiku moodustavad kristlased, koguneb seesugustele palvustele harilikult mitu tuhat inimest.

Populaarne pastor Abraham Kromah korraldas kahepäevase palvekoosoleku, mis sotsiaalmeedias levivate piltide põhjal tõi kokku hiigelsuure rahvahulga.

Kohaliku meedia andmetel ründasid usklikke nugade ja matšeetedega röövlid, ning see võis rüseluse põhjustada.

Kogunemisest osa võtnud Elisabeth Wesseh rääkis AFP-le, et «zogopoisid» – nii kutsuvad kohalikud noori kurjategijaid – ähvardasid tulijaid nugadega ning nõudsid raha ja telefone.

«Me hakkasime kartma ja trügisime ukse poole,» ütles 34-aastane naine ja lisas, et uks oli nii väike, et kõik ei mahtunud korraga välja.

Juhtunut pealt näinud 26-aastane Emmanuel Gray ütles AFP-le, et kuulis lõpupoole «kõva müra» ja nägi mitut surnukeha.

Libeeria on Aafrika vanim vabariik, mis vireleb äärmises vaesuses, sest ei ole veel toibunud kodusõdadest aastatel 1989-2003, milles sai surma 250 000 inimest. 2014.-2016. aastani laastas maad ebola.

Maailmapanga andmetel peab 44 protsenti Libeeria elanikest toime tulema vähem kui 1,9 dollariga päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles