USA määras sanktsioonid väidetavalt FSB heaks töötanud ukrainlastele (5)

Copy
USA välisminister Antony Blinken peab kõne Berliinis 20. jaanuar 2022.
USA välisminister Antony Blinken peab kõne Berliinis 20. jaanuar 2022. Foto: Bernd Von Jutrczenka/POOL/EPA/Scanpix

USA rahandusministeerium kuulutas neljapäeval välja sanktsioonid neljale ukrainlasele, kes on väidetavalt osalised Vene julgeolekuteenistuse (FSB) operatsioonides, mille eesmärgiks on õõnestada Ukraina valitsust ja majandust.

Tegemist on kahe praeguse parlamendiliikme ning kahe endise ametnikuga. Nad töötavad Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) juhistel, teatas USA ministeerium. Nende eesmärgiks on «mõjutada tegevust Ukraina destabiliseerimiseks», lisasid USA võimud.

Meetmed kehtestati Tarass Kozakile ja Oleh Vološõnile, kes kuuluvad Viktor Medvedtšuki parteisse. Medvedtšuk on juba kantud USA musta nimekirja Ukraina suveräänsuse õõnestamise eest 2014. aastal.

USA rahandusministeerium nimetas Kozakit ja Vološõni FSB «etturiteks». Sealjuures kasutab Kozak enda kontrolli all olevaid telekanaleid Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi valitsuse õõnestamiseks, täpsustati.

Kumbki mees osales desinformatsiooni kampaanias, mis oli suunatud USA presidendivalimiste vastu 2020. aastal ning mida juhtis Vene luure, teatasid Ühendriikide võimud.

Samuti määrati sanktsioonid Volodõmõr Olijnõkile, kes tegi Moskvaga koostööd Ukraina kriitilise tähtsusega taristu kahjutamise nimel ning Vladimir Sivkovitšile, endisele Ukraina riikliku julgeoleku ametnikule, kes väidetavalt toetas Vene kontrolli Krimmi poolsaare üle. Samuti oli ta seotud väidetavalt FSB kampaaniaga USA 2020. aasta presidendivalimiste ajal.

Sanktsioonid määrati ajal, mil USA ja Euroopa süüdistavad Venemaad sissetungi kavatsuses Ukrainasse. Venemaa on viinud oma naaberriigi piirile enam kui 100 000 sõdurit.

«Selle sammu eesmärk on võtta sihikule, tuua välja ja õõnestada Venemaa jätkuvat destabiliseerimise tegevust Ukrainas,» ütles USA välisminister Antony Blinken, kes on Euroopas ringreisil.

Blinken rõhutas, et need sanktsioonid pole seotud meetmetega, millega USA ja selle EL-i liitlased ähvardavad Venemaad võimaliku sissetungi korral.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles