ÜLEVAADE ⟩ Uutel valimistel hääletavaid soomlasi hirmutab arstiabi kodust kaugenemine

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Soomlased hääletavad pühapäeval heaolupiirkondade valimistel, järgmisel aastal toimuvad aga juba parlamendivalimised. 
Soomlased hääletavad pühapäeval heaolupiirkondade valimistel, järgmisel aastal toimuvad aga juba parlamendivalimised. Foto: Mikko Stig/lehtikuva/reuters/scanpix

Kuigi enamik Soomes esimest korda toimuvate heaolupiirkondade valimiste kandidaate lubab hääletajatele arstiabi võimalust kodu lähedal ka tulevikus, ei pruugi paljud seni ise tervishoidu korraldanud vallad olla piirkonna volikogus isegi mitte esindatud.

Mullu suvel heaks kiidetud sotsiaal- ja tervishoiureform – tuntud lühendiga sote – tähendab, et soomlased saavad napilt pool aastat pärast kohalikke valimisi ja pisut enam kui aasta enne parlamendivalimisi anda pühapäeval parteidele hääletuskastide juurtes vahehinnangu.

Mida aga sotsiaalteenuste, arstiabi ja päästeteenistuse korralduse andmine 21 piirkonnavolikogu kätte senise enam kui 300 valla ja linna asemel päriselt kaasa toob, see alles selgub. Raputusteta pääseb vaid Helsingi, mis on piisavalt suur, et sealne linnavolikogu jääb vastutama ka heaolu valdkonna eest, ning autonoomne Ahvenamaa, mida reform ei puuduta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles