Küberrünnakuga sooviti Ukraina vastupanuvõimet haavata (1)

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Küberrünnaku tagajärjel ilmus Ukraina valitsusasutuste veebilehtedele ukraina, vene ja poola keeles hoiatus, mis käskis halvimaks valmistuda. 
Küberrünnaku tagajärjel ilmus Ukraina valitsusasutuste veebilehtedele ukraina, vene ja poola keeles hoiatus, mis käskis halvimaks valmistuda. Foto: Pavlo Gontšar/Zuma/Scanpix

Ukrainat eelmisel nädalal tabanud küberrünnaku täpsed asjaolud on veel segased, kuid ajastust ja rünnaku heidutavat iseloomu arvesse võttes on suure tõenäosusega selle taga Kreml, ütlevad julgeolekuekspert Rainer Saks ja küberturbeekspert Liisa Past.

«Rünnaku omistamine kellelegi nädalaga ei ole lihtsalt realistlik, seega kui keegi seda praegu teeb, siis ta blufib,» lausus siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) infoturbeosakonna juht Past Postimehele.

Praegu küberturbeettevõtte CybExer Technologies juhatusse kuuluva, kuid varem välisluureameti eelkäija teabeameti peadirektorina töötanud Saksa sõnul viitab rünnaku käigus aset leidnud näotustamine, mille käigus häkker tungib veebiserverisse ja asendab seal hoitava kodulehe omaenda leheküljega, eelkõige Moskvale, kuigi praegu on veel alles ka teoreetiline võimalus, et tegemist oli lihtsalt soodsat võimalust näinud küberkurjategijatega.

«Sedalaadi küberrünnaku eesmärk on näidata, et rünnak toimus ning sellega ühtlasi Ukrainat haavatavana näidata. Küberrünnakuga saab täita kaht eesmärki: kahjustada Ukraina taristut ning kahjustada psüühilise survega moraalset vastupanuvõimet. Eeldatakse, et ajakirjandus võtab selle samuti üles ning nii see paanikaefekt ühiskonnas levibki,» lisas Saks Postimehele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles