Niinistö ja Putin arutasid telefonitsi Euroopa julgeolekuolukorda

Copy
Soome president Sauli Niinistö kohtumisel Vene riigipea Vladimir Putiniga 2021. aasta 29. oktoobril Moskvas.
Soome president Sauli Niinistö kohtumisel Vene riigipea Vladimir Putiniga 2021. aasta 29. oktoobril Moskvas. Foto: MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / Scanpix

Soome president Sauli Niinistö ja Venemaa riigipea Vladimir Putini pidasid reedel pika ja põhjaliku telefonivestluse, teatas Soome presidendi kantselei.

Vestluse algatajaks oli Soome.

Presidendi kantselei avalduse kohaselt vesteldi geopoliitikast, sealhulgas Euroopa julgeolekust ja olukorrast Ukrainas. Niinistö tõi vestluses esile, et Soome kasutab oma julgeolekupoliitikas täielikku enesemääramisõigust.

Niinistö ütles Putinile, et on olukorra üle tõsiselt mures, ning rõhutas rahu säilitamise vajadust Euroopas. Vestluses rõhutati vajadust leida lahendusi käimasoleva dialoogi raames.

Kremli teatel arutasid Putin ja Niinistö Euroopa julgeolekuolukorda, võttes arvesse USA-Vene kõnelusi Genfis, NATO-Vene nõukogu istungit Brüsselis ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) istungit Viinis.

Putin esitas üksikasjaliku ülevaate Venemaa fundamentaalsest lähenemisest ning märkis, et Moskva ootab konkreetset, detailset kirjalikku vastust dokumendikavanditele, mis annavad Venemaale õiguslikud tagatised julgeoleku valdkonnas, ütles Kremli pressiteenistus.

Kremli teatel kinnitasid Putin ja Niinistö vajadust täita Minski kokkuleppeid, kuna Ukraina konflikti lahendamiseks ei ole teisi alternatiive. Putini väitel jätkab Kiiev omapoolsete kohustuste eiramist, seal hulgas keeldub otsedialoogi loomisest Donetski ja Luganski võimudega.

Selle nädala algul arutas Niinistö Euroopa julgeolekuolukorda ka telefonivestluses USA presidendi Joe Bideniga. See telefonikõne toimus Ühendriikide initsiatiivil.

Soome enesemääramisõigus on viimastel nädalatel pakkunud kõneainet, sest Venemaa esitas NATO-le nõudmise enam itta mitte laieneda. Seda tõlgendati ka Soomet puudutavana ning NATO avatud uste poliitika lõppemine vähendaks Soome võimalusi otsustada oma julgeolekuolukorra lahenduste üle. Teisalt kinnitas Venemaa, et austab Soome enesemääramisõigust.

Niinistö tõi ka oma uueaasta kõnes esile selle, et Soome otsustab ise võimaliku NATO liikmelisuse osas. Ka peaminister Sanna Marin on öelnud, et Soome otsustab oma julgeolekupoliitika ise.

Presidendid Niinistö ja Putin meenutasid oma reedeses telefonikõnes Soome ja Venemaa kahepoolsete suhete lepingu 30. aastapäeva, mis oli neljapäeval. Selle lepinguga asendati 1992. aasta jaanuaris senine Soome ja Nõukogude Liidu vaheline sõpruse- ja koostöö leping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles