Jeemenis sai rünnakus vanglale surma või viga üle 200 inimese

Copy
Purustused Saadas kinnipidamiskeskuses 21. jaanuar 2022.
Purustused Saadas kinnipidamiskeskuses 21. jaanuar 2022. Foto: Al Masirah TV/REUTERS TV/Scanpix

Enam kui kakssada inimest tapeti või sai vigastada rünnakus Jeemeni vanglale ning eraldi õhurünnakus sai surma kolm last, teatas reedel Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC).

«Kokku tapeti ja vigastati üle 100 inimese... numbrid kasvavad,» ütles ICRC pressiesindaja Jeemenis Basheer Omar, viidates haigla andmetele.

Rünnak leidis aset Saadas, Iraani toetatud huthi mässuliikumise kodulinnas.

Linna haiglasse toimetati umbes 200 kannatanut ja arstid on niivõrd ülekoormatud, et ei saa rohkem patsiente vastu võtta, teatas vabaühendus Piirideta Arstid (MSF).

«Õhurünnaku paigas on endiselt palju surnukehasid, palju kadunud inimesi,» ütles MSF-i Jeemeni esinduse juht Ahmed Mahat.

«On võimatu öelda, kui palju inimesi tapeti. See näib olevat õõvastav vägivallaakt.»

Viis päeva tagasi võtsid huthid omaks drooni- ja raketirünnaku Araabia Ühendemiraatidele, kus hukkus kolm inimest ja millele lubati vastulööki.

ÜRO Julgeolekunõukogu kogunes reedel erakorralisele istungile rünnakut arutama. Palve selleks tegi AÜE, millest sai 1. jaanuarist nõukogu mittealaline liige.

AÜE kuulub Saudi Araabia juhitud sõjakoalitsiooni, mis on võidelnud mässulistega aastast 2015. Konfliktis on koduta jäänud miljonid jeemenlased, kes elavad näljalaadsetes tingimustes.

Mässuliste teatel on toimunud rünnak ka Saadast lõunas Hodeidas, kus valitsusmeelne koalitsioon lõi rivist välja telekommunikatsioonikeskuse. Jeemenit tabas üleriiklik internetikatkestus, edastas veebiseirerühm.

Vabaühenduse Päästke Lapsed teatel hukkus kolm rünnakupaiga lähedal mänginud last.

Koalitsioon võttis rünnaku Hoideidas omaks, kuid ei öelnud, et rünnatud oleks Saadat.

Saudi riigimeedia teatel anti Hodeidas täppislööke, et hävitada huthide võimekusi.

Veebiseirerühm NetBlocks teatas pommirünnakule järgnenud internetiühenduse katkemisest üle riigi. AFP korrespondendid Hodeidas ja Sanaas kinnitasid seda.

Jeemeni kodusõda algas 2014. aastal, kui Saadast teele asunud huthid vallutasid pealinna Sanaa. Aasta hiljem sekkusid konflikti Saudi Araabia juhitud väed.

Pinged on kasvanud alates sellest, kui AÜE toetatud Hiiglaste Brigaadi nimeline üksus ajas mõned nädalad tagasi mässulised minema Shabwa provintsist, õõnestades nende kuudepikkust kampaaniat vallutada Maribi linn riigi põhjaosas.

ÜRO hinnangul on sõjas hukkunud 377 000 inimest, sealhulgas konflikti põhjustatud nälja ja haiguste tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles