Iraan peab Venemaaga kõnelusi tuumaelektrijaama laiendamiseks

Copy
Iraani president Ebrahim Raisi külastab Bushehri tuumajaama 8. oktoober 2021.
Iraani president Ebrahim Raisi külastab Bushehri tuumajaama 8. oktoober 2021. Foto: Iraani presidendikantselei/EPA/Scanpix

Iraan peab Venemaaga kõnelusi kahe uue reaktori rajamise üle oma ainsasse tuumaelektrijaama, teatas reedel islamivabariigi tuumaagentuur.

«Teherani ja Moskva vahel käivad kõnelused teise ja kolmanda üksuse ehitamiseks Bushehri elektrijaama,» ütles Iraani Aatomienergiaagentuuri (AEOI) kõneisik Behrouz Kamalvandi.

Läbirääkimised toimuvad vastavalt islamivabariigi kavale toota tuumaenergiaga vähemalt 10 000 megavatti elektrit, lisas ta.

Teade langeb ajale, mil Viinis käivad läbirääkimised, millega proovitakse taastada 2015. aasta tuumalepet Iraani ja suurriikide vahel, nende seas Venemaa.

Leppega pakuti Iraanile leevendust sanktsioonidest, kui ta nõustub piirama oma tuumaprogrammi, mille sihiks peeti tuumarelva arendamist. Teheran on seda eesmärki alati eitanud.

Ühendriigid astusid 2018. aastal president Donald Trumpi juhtimisel leppest ühepoolselt välja ja taaskehtestasid rängad majandussanktsioonid. Teheran on sestsaati leppejärgsetest kohustustest järk-järgult lahti öelnud.

Venemaa ehitatud 1000-megavatise reaktoriga Bushehri tuumajaama valmis septembris 2013 pärast aastatepikkust viivitust.

Läbirääkimistest teatati vahetult pärast president Ebrahim Raisi kahepäevast visiiti Moskvasse, kus ta ütles, et Teheranil «ei ole piire suhete laiendamisel Venemaaga».

Iraanil on arvestatavad nafta- ja maagaasireservid, kuid riik loodab ehitada 20 tuumaelektrijaama, et sõltuvust fossiilkütustest vähendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles