Saksa paremtsentristid kinnitasid Merkeli-kriitilise Merzi erakonna juhiks

Copy
CDU poliitik Friedrich Merz. 
CDU poliitik Friedrich Merz. Foto: Sepp Spiegl/Imago Images/Scanpix

Saksamaa paremtsentristlik opositsioonipartei Kristlikud Demokraadid (CDU) valis laupäeval suure ülekaaluga oma uueks esimeheks Friedrich Merzi, kes on varem tuntud endise liidukantsleri Angela Merkeli kriitikuna.

Valimiskaotus sundis CDU sisemistele ümberkorraldustele ja 66-aastane Merz, kelle kandidatuur parteijuhiks viimastel aastatel kaks korda tagasi lükati, sai seekord oma tahtmise suure ülekaaluga.

Merz oli ainus kandidaat ja ta sai virtuaalsel kongressil 980-lt delegaadilt 95-protsendilise toetuse.

Merkel lahkus Saksamaa kantsleri kohalt pärast 16 aastat kestnud ametisolekut ning tema järel tõusis kantsleriks sotsiaaldemokraat Olaf Scholz, kes jagab koalitsioonivalitsust roheliste ja ettevõtlusmeelsete Vabade Demokraatidega.

Pärast septembris toimunud valimiste suurkaotust Scholzi juhitud sotsiaaldemokraatidele lakub CDU haavu, kuna Merzi eelkäija Armin Lachet ebaõnnestus valusalt.

«Me peame olema tugev opositsioon,» ütles Merz, võttes sihikule edu sel aastal toimuvatel liidumaade parlamentide valimistel.

Ta kritiseeris ka Scholzi, öeldes, et uus kantsler peab tugevamalt vastu seisma Venemaa ambitsioonidele Ukrainas ja olema otsustav koroonaviiruse vastase vaktsineerimise kohustuslikuks muutmisel.

CDU uue liidri rivaliteet Merkeliga ulatub 20 aasta taha, mil endine kantsler pani Merzi lahkuma strateegiliselt tähtsalt parlamendifraktsiooni juhi kohalt.

Merz lahkus 2009. aastal poliitikast, et liikuda edasi rahandusse, misjärel sai temast multimiljonär. Tal oli juhtivaid ameteid suurtes kompaniides, näiteks oli ta Blackrocki investeerimisjuht. Samuti tegutses Merz kaubandusjuristina.

Merz on katoliiklane, ta on abielus ja kolme lapse isa.

Saksa Bundestagi valiti ta esmakordselt 1994. aastal, enne seda oli Merz ka Euroopa Parlamendi liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles