Kiiev: Saksamaa julgustab relvatarnest keeldumisega Putinit (21)

Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba (vasakul) ja Saksa välisminister Annalena Baerbock kohtumisel Kiievis. 17. jaanuar 2022.
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba (vasakul) ja Saksa välisminister Annalena Baerbock kohtumisel Kiievis. 17. jaanuar 2022. Foto: Ukraina välisministeerium/AP/Scanpix

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba sarjas laupäeval Saksamaa otsust mitte lubada relvade tarnimist Kiievile ning manitses Berliini lõpetama ühtsuse õõnestamist ja Vladimir Putini julgustamist.

Venemaa on koondanud Ukraina piirile mitukümmend tuhat sõjaväelast ja hirm sõja puhkemise pärast Euroopas on aina kasvanud.

Ukraina üleskutse lääneliitlastele tugevdada riigi kaitsevõimet on viinud Ühendriikides, Suurbritannias ja Baltimaades otsuseni tarnida Kiievile relvastust, sealhulgas tanki- ja õhutõrjerakette.

Kuleba säutsus Twitteris, et Saksamaa avaldused «Ukraina kaitserelvastusega varustamise võimatuse kohta» ei sobitu praeguse julgeolekuolukorraga.

Ukraina minister rõhutas, et «Lääne ühtsus suhetes Venemaaga on täna olulisem kui eales varem».

«Saksa partnerid peavad lõpetama ühtsuse õõnestamise selliste sõnade ja tegudega ning (Vene presidendi) Vladimir Putini julgustamise uuele rünnakule Ukraina vastu,» ütles Kuleba.

Ukraina on seni osutatud abi eest tänulik, kuid Berliini nüüdsed avaldused valmistavad pettumust, lisas ta.

Saksa kaitseminister Christine Lambrecht ütles laupäeval, et Saksamaa saadab Ukrainale välihospidali, kuid lükkas tagasi Kiievi palve tarnida relvi.

Ukraina on saanud Saksamaalt respiraatoreid ja raskelt haavatud Ukraina sõdureid ravitakse Saksamaa sõjaväehaiglates, ütles minister ajalehele Welt am Sonntag.

«Relvatarnetest ei oleks praegu abi, selline on valitsuse üksmeelne seisukoht,» lisas kaitseminister.

Moskva eitab kavatsust Ukrainasse tungida, kuid nõuab Läänelt pingete leevendamise tingimusena julgeolekutagatisi, seal hulgas NATO ittalaienemise peatamist.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles