Rootsis avaldas vaktsiinipasside vastu meelt üle 10 000 inimese

Copy
Meeleavaldajad Stockholmis, käes silt "Ei vaktsiinipassile"
Meeleavaldajad Stockholmis, käes silt "Ei vaktsiinipassile" Foto: Fredrik Persson/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Tuhanded inimesed protestisid laupäeval kahes Rootsi suurimas linnas vaktsiinipasside vastu ja ehkki politsei oli hoiatanud võimalike kokkupõrgete eest, kulges kõik rahulikult.

Julgeolekupolitsei Säpo väljendas muret uusnatslike rühmituste ja nende oponentide vahelise võimaliku kokkupõrke pärast Stockholmi meeleavaldusel.

Umbes 9000 inimest marssis Rootsi pealinnas Sergels Torgi väljaku suunas, skandeerides «Ei vaktsiinipassidele, jah vabadusele». Meeleavalduse korraldanud rühmitus nimetab end «Vabadusliikumiseks». Rootsi suuruselt teises linnas Göteborgis kogunes meeleavaldusele umbes 1500 inimest.

Mõned meeleavaldajad kandsid vägivaldsete äärmusrühmituste nagu NMR-i (Põhjamaade Vastupanuliikumine) sümboolikat, kattes samal ajal oma näod, et vältida isikutuvastamist.

Mõned lasksid ka rakette, valgustades taeva suitsupunaseks, kuid politsei sõnul puuduvad kokkupõrgete kohta teated. Ettevaatuskaalutlusel suleti linnas eelnevalt mitu vaktsineerimispunkti.

Rootsi kehtestas vaktsiinipassid mullu 1. detsembril. Alates 12. jaanuarist on need kohustuslikud enam kui 50 osavõtjaga siseruumides toimuvate ürituste puhul.

Samal ajal on riik silmitsi enneolematu viiruspuhanguga, kuna eelmisel nädalal avastati keskmiselt umbes 40 000 nakatumist päevas. Enam kui 83 protsenti üle 12-aastastest rootslastest on täielikult vaktsineeritud.

Rootsi koroonasurmade arv, umbes 15 600, on 10,3 miljoni elanikuga riigi puhul üsna Euroopa keskmine, aga siiski oluliselt kõrgem kui naaberriikides Norras, Soomes ja Taanis.

Helsingis protestis umbes 4000 inimest koroonameetmete vastu

Soome pealinnas Helsingis protestis laupäeval umbes 4000 inimest koroonameetmete vastu, politsei teatel häiris Senatintorilt Rautatientorille suundunud protestimarss liiklust.

World Wide Demonstration nime all korraldatud marss kulges politsei sõnul rahulikult. Protest oli suunatud koroonapassi ja -piirangute vastu.

Suurem osa meeleavaldajates läks juba kella 18-ks laiali.

Allikas: STT-BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles