POSTIMEES KASAHSTANIS ⟩ «Snaiper sihtis mind ja karjus, et me läheks tagasi!» (2)

Copy
Daniya Yermekkyzy (vasakul) ja Moldir Mukhit (paremal) sattusid Almatõs ootamatult vägivaldseks muutunud sündmuste keskele.
Daniya Yermekkyzy (vasakul) ja Moldir Mukhit (paremal) sattusid Almatõs ootamatult vägivaldseks muutunud sündmuste keskele. Foto: Remo Tõnismäe

Arvukalt inimelusid nõudnud vägivaldsete rahutuste tunnistajaks sattunud Almatõ väljaande Steppe ajakirjanikud Moldir Mukhit ja Daniya Yermekkyzy ei suuda siiamaani uskuda, et see kõik toimus nende kodulinnas nende endi silme all. Rahumeelselt alanud meeleavaldust kajastanud naised sattusid ühel hetkel tulistamise ja vägivalla keskele.

2 jaanuaril Lääne-Kasahstanis Žangaösenis gaasi hinna tõusu tõttu alanud rahutused levisid Almatõsse 4. jaanuaril. Linna suurima staadioni Almatõ Arena juurde kogunes õhtul umbes 10 000 inimest, kes hakkasid jalgsi liikuma rohkem kui kümne kilomeetri kaugusel asuva kesklinna poole. «Üks teekonna läbi teinud mees rääkis mulle, et kõik oli rahumeelne, inimesed käitusid korrektselt, keegi ei murdnud ühte puuoksagi ja ei loopinud prahti maha,» meenutas Mukhit.

Kella 20–21 paiku jõudsid meeleavaldajad linna keskväljakule ehk Vabariigi väljakule ja hakkasid nõudma Lääne-Kasahstani inimeste kuulamist ja nende jaoks gaasi hinna alandamist. «Kui siin Almatõs kasutavad inimesed autodes bensiini, siis Lääne-Kasahstanis on kasutusel gaas ja aasta alguse enam kui kahekordne hinnatõus lõi neid valusalt,» rääkis Mukhit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles