Nobelist Ramos-Horta kandideerib uuesti Ida-Timori presidendiks

Copy
Ida-Timori ekspresident ja Nobeli rahupreemia laureaat José Ramos-Horta.
Ida-Timori ekspresident ja Nobeli rahupreemia laureaat José Ramos-Horta. Foto: VALENTINO DARIEL SOUSA / AFP / Scanpix

Ida-Timori endine president José Ramos-Horta teatas pühapäeval, et kandideerib saabuvatel valimistel uuesti presidendiks, pea kümme aastat pärast esimese ametiaja lõppu.

72-aastane Ramos-Horta oli oluline figuur Ida-Timori iseseisvusvõitluses ning sai 1996. aastal selle eest koos Carlos Filipe Ximines Beloga ka Nobeli rahupreemia.

Presidendivalimised peetakse 19. märtsil ning valitu alustab tööd 20. mail, mil Ida-Timor tähistab Indoneesiast iseseisvumise 20. aastapäeva.

Ramos-Horta kandideerimisest anti teada erakonna Timori Rekonstrueerimise Rahvuskongressi (CNRT) üritusel. Erakonda juhib karismaatiline endine president Xanana Gusmão.

«Viin ellu seda, mille usaldasid mulle CNRT ja Ida-Timori rahvas, kandideerides 2022. aasta presidendivalimistel,» ütles Horta pärast kongressi.

Gusmão lisas: «Toetame koos Hortat presidendipalees.»

Ramos-Horta oli Kagu-Aasia noorima riigi president aastatel 2007-2012 ning peaminister aastatel 2006-2007.

Ta kandideerib mitme teise kandidaadi, sealhulgas praeguse presidendi Francisco Guterrese ning endise katoliku preestri Martinho Germano da Silva Gusmao vastu.

Praegune president Guterres, vasakpoolsest Fretilini erakonnast teatas kandideerimisest 16. jaanuaril ning Gusmao teatas kandideerimisest pärast seda, kui paavst Franciscus mullu novembris ta preestrikutse tühistas, et ta kandideerida saaks.

Ida-Timor on valdavalt katoliiklik ning endine Portugali koloonia, mis teatas iseseisvumisest 2002. aastal pärast Indoneesia 24 aastat kestnud okupatsiooni.

Riigi suurimaid poliitilisi sündmusi on saatnud kaos ja vägivald.

Aastal 2018 sai üle kümne inimese haavata ja süüdati mitu autot, kui puhkesid kokkupõrked Fretilini ja CNRT toetajate vahel.

Ka 2006. aastal hukkus kümneid inimesi, kui poliitilised pinged pealinnas Dilis läksid üle vägivaldseks konfliktiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles