Blinken: Saksamaa hoiab Ukraina kriisis NATO-ga ühtset joont (4)

Copy
USA välisminister Anthony Blinken.
USA välisminister Anthony Blinken. Foto: POOL

USA välisministri Antony Blinkeni sõnul pole tal kahtlust, et Saksamaa hoiab ühtset joont NATO-ga Ukraina kriisis.

Blinken tõrjus ka mõtet karistavate sanktsioonide kehtestamisest Venemaale enne võimalikku Ukraina ründamist, öeldes, et sanktsioone tuleks kasutada vahendina Moskva «veenmiseks» rünnakust loobumisel.

Sel nädalal pidas Blinken läbirääkimisi Vene välisministri Lavroviga ning kohtus ka Saksa liidukantsleri Olaf Scholziga, samal ajal kui Kiiev teatas kasvavast Venemaa rünnaku kartusest.

Saksamaa sai nädalavahetusel hurjutada, sest Saksa mereväe juht Kay-Achim Schönbach ütles, et Venemaa president Vladimir Putin on väärt lugupidamist ning väitis, et on «jabur» mõelda, et Venemaa on valmis oma väed Ukrainasse saatma.

Schönbach astus laupäeval tagasi, kuid tema väljaütlemised raputasid NATO-t ning Blinken osales mitmes telesaates, katsudes vähendada muret.

«Ma saan öelda teile, et sakslased jagavad väga palju meie muresid ning on resoluutsed ja täis otsustavust reageerida, ja reageerida kiiresti, tõhusalt ja ühtsena,» ütles Blinken pühapäeval telekanali NBC saates «Meet the Press».

«Mul ei ole selles mingeid kahtlusi,» rõhutas ta.

Telekanali CBS News telesaates mainis ta samuti Saksamaa pühendumust seista Euroopa ja Washingtoniga õlg-õla kõrval ning ütles: «Olen veendunud, et tuleb ühtne reaktsioon, mida iganes Venemaa ei teeks.»

Kiiev on Blinkeni sõnul silmitsi «pretsedenditu» ohuga Venemaalt ning Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus lääneriike üles rünnaku takistamiseks mitte viivitama Moskvale sanktsioonide rakendamisega.

«Toetan nüüd sanktsioonide kehtestamist,» ütles Zelenskõi neljapäeval ajalehele Washington Post. «Miks on meil vaja sanktsioone, kui oleme kaotanud kogu Ukraina territooriumi?»

Kuid Blinken tõrjus mõtet Venemaa karistamisest enne võimalikku Ukraina vallutamist, öeldes, et sanktsioonid peaks olema vahend, et «veenda» Moskvat mitte korraldama edasisi Ukraina-vastaseid agressioone.

«Kui sanktsioonid kehtestatakse, kaob heidutav mõju,» ütles Blinken CBS-ile. «Me paneme kokku terve rea tegevusi, mis mõjutavad president Putini arvutusi.»

Nende seas on Ukraina kaitsevõime tõstmine sõjalise abi suurendamise kaudu, lausus Blinken.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles