LAV annab 940 inimest koroonapettuse eest kohtu alla

Copy
Vangla LAVs. Foto on illustratiivne.
Vangla LAVs. Foto on illustratiivne. Foto: Mujahid Safodien / AFP / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi uurijad on saatnud kohtusse 940 ametialase kuritegevuse ja pettuse juhtumit seoses rohkem kui 900 miljoni dollari suuruse koroonafondiga, ütles president Cyril Ramaphosa teisipäeval.

USA FBIga sarnanev erijuurdlusüksus (Special Investigating Unit – SIU) uuris 5467 Covid-19ga seotud lepingut. Rohkem kui poolte lepingute puhul oli seadust rikutud.

LAVis on pandud pandeemia jooksul üle 3,5 miljoni koroonadiagnoosi ja surnud on üle 94 000 haigestunu, millega ollakse Aafrikas esikohal.

«On vastuvõetamatu, et nii paljud elupäästmise ja elatise kaitsmisega seotud lepingud ei vasta nõuetele, on ebaseaduslikud või petturlikud,» ütles Ramaphosa.

Uurijad on andnud prokuratuuri 386 juhtumit, 224 on saadetud distsiplinaarmenetluseks valitsusametitesse ja 330 antud haldusmenetlusse.

«See juurdlus võttis sihikule isikud ja institutsioonid, kes arvasid, et võivad kasutada riigi haavatavuse hetke ära rikastamaks iseend ja neid, kellega mängiti kokku riigi vara riisumises.»

Ramaphosa tuli 2018. aastal võimule lubadusega korruptsioonist jagu saada. Tema sõnul tähistab koroonapettuste raport tähtsat sammu võitluses korruptsiooni vastu avalikus ja erasektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles