INTERVJUU ⟩ Julgeolekuekspert Dmitri Teperik: Ukraina pole arvestanud ohuga põhjast (3)

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
Vene sõjaväemasinad teel Valgevenesse 24. jaanuaril. «See, et võimalik rünnak tuleb ka põhja poolt ehk Valgevene territooriumilt, halvendab Ukraina kaitsepositsiooni,» ütleb Dmitri Teperik.
 
Vene sõjaväemasinad teel Valgevenesse 24. jaanuaril. «See, et võimalik rünnak tuleb ka põhja poolt ehk Valgevene territooriumilt, halvendab Ukraina kaitsepositsiooni,» ütleb Dmitri Teperik.  Foto: Venemaa kaitseministeeriumi pressiteenistus/Scanpix

Kuna Ukraina kaitseplaanid on idasuunalised, pole Kiiev arvestanud tõsisema ohuga Valgevene poolt, kus parasjagu toimub Venemaa-Valgevene ühisõppus, ütles eilses intervjuus Postimehele Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse tegevjuht Dmitri Teperik, kes programmi «Resilient Ukraine» raames aitab tugevdada Ukraina ühiskondlikku kerksust.  

Te viibisite eile Harkivis ja täna olete Sumõs, Venemaa piiri lähistel. Kuidas teile sealne kohalik olustik tundub, kuidas mõjutab jutt sõjast inimeste igapäevaelu?

Kui rääkida tavainimestest, kes liiguvad tänavail ja kaubanduskeskustes, ei paista see tegelikult välja. Käib tavaline argielu. Inimesed ei kiirusta kuhugi ja elavad oma tavarütmis. See pilt on muidugi petlik. Kui lugeda kohalikku meediat, siis räägitakse hästi palju Venemaa võimalikust agressioonist Ukraina vastu.

Ka kohalikud ajakirjanikud, kellele andsin eile Harkivis intervjuu, ning eksperdid ja ajakirjanikud, kellega kohtume täna siin Sumõs, teavad, et teema on päevakajaline. Tänavaküsitlustes küsitakse inimestelt tihti, mida nad teeksid võimaliku sõjalise agressiooni korral. Kas nad on üldse selleks valmis ja nii edasi. On tunda, et pinge on õhus, aga tavakäitumises see välja ei paista. Kõik me oleme ju inimesed ja arvan, et ka ukrainlased on kui mitte hirmul, siis murelikud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles