Läti ja Tšehhi peavad vajalikuks tugevdada sõjaliselt NATO idapiiri (1)

BNS
Copy
Läti kaitseminister Artis Pabriks.
Läti kaitseminister Artis Pabriks. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Läti ja Tšehhi kaitseministrid on ühel meelel vajaduses tugevdada sõjaliselt kogu NATO idapiiri, teatas Läti kaitseministeerium teisipäeval BNS-ile.

Läti kaitseminister Artis Pabriks ja Tšehhi kaitseminister Jana Černochová arutasid Prahas toimunud kohtumisel NATO ja Euroopa Liidu ühisstrateegiat Euroopa praeguste julgeolekuprobleemide lahendamiseks ning leppisid kokku kaitsekoostöö tugevdamises kahe riigi vahel.

«Praegu on aeg tegutseda otsustavalt, et tugevdada meie enda kaitset ja Ukraina võimet end kaitsta,» ütles Pabriks kohtumisel.

«Lätil ja Tšehhil on ühine arusaam Euroopa julgeoleku prioriteetidest ning EL-i ja NATO strateegiliste prioriteetide ühtlustamise vajadusest. Lääne inimesed peavad kaitsma oma väärtusi, vaatama tulevikku ja mitte seadma oma ühist tulevikku ohtu lühiajalise kasu nimel,» lisas ta.

Ministrid leppisid kokku vajaduses tugevdada sõjaliselt kogu NATO idapiiri, võttes arvesse Venemaast tulenevaid ohte Euroopa julgeolekule, ning arutasid Läti ja Tšehhi edasise koostöö, sealhulgas kaitsekoostöö võimalusi.

Ühtlasi tänas Pabriks Tšehhit olulise panuse eest Läti julgeolekusse, osalusega NATO ettenihutatud tugevdatud kohaloleku (EFP) lahingugrupis Lätis.

Prahas viibides kohtus Pabriks ka Tšehhi senati välis-, kaitse- ja julgeolekukomisjoni esimehe Pavel Fischeriga, et arutada praegust julgeolekuolukorda Euroopas ning Venemaa sõjalist eskaleerimist Ukraina ja NATO piiridel.

Pabriks kohtus ka Raadio Vaba Euroopa esindajatega, et arutada praegusi julgeolekupingeid Euroopas ning Läti toetust Ukraina kaitsevõime tugevdamisele.

Pabriks ja Raadio Vaba Euroopa esindajad arutasid ka raadio plaane avada esindus Lätis, mis lisaks meedia piirkondliku asjatundlikkuse suurendamisele laiendaks ka uuriva ajakirjanduse arenguvõimalusi Lätis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles