Panama paberite skandaal viib üle 30 panamalase kohtu alla

BNS
Copy
Mossack Fonseca peakorter Panamas
Mossack Fonseca peakorter Panamas Foto: Ed Grimaldo/AFP

Kolmekümne kahele Panama kodanikule on esitatud süüdistus seoses rahapesuga, mille tõi avalikuks 2016. aastal avaldatud hiiglaslik nõndanimetatud Panama paberite andmeleke, teatas teisipäeval justiitsministeerium.

Kohtuprotsess toimub 15.–18. novembrini.

Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ) avaldas 2016. aasta aprillis Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud dokumentide alusel ajakirjandusliku uurimustöö, millest selgub, kuidas maailma rikkad ja mõjuvõimsad inimesed kasutasid aastatel 1977–2015 oma varade varjamiseks panku, õigusbüroosid ja riiulifirmasid.

ICIJ avalikustas 9. mail andmebaasi rohkem kui 200 000 firmast, mis tegutsevad maksuparadiisideks peetavates riikides ja territooriumidel. Dokumente oli 11,5 miljonit.

Panama lekkeks kutsutud skandaal viis mitme poliitiku tagasiastumiseni maailma eri riikides ja selle keskmes oli ka pea kogu Brasiilia poliitiline eliit eesotsas riikliku naftafirma Petrobrasiga.

ICIJ andmeil käivitati paljastuste tõttu rohkem kui 70 riigis vähemalt 150 uurimist.

Panama justiitsministeeriumi avalduses ei loetletud ühtegi nime, kuid juhtumiga seotud allikas ütles AFP-le, et süüdistatavate hulgas on Mossack Fonseca asutajad Jürgen Mossack ja Rámon Fonseca Mora.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles