Saudi Araabia ja Tai taastavad juveeliafääri tõttu halvatud suhted

BNS
Copy
Varastatud juveelid
Varastatud juveelid Foto: AFP/SCANPIX

Saudi Araabia ja Tai teatasid teisipäeval diplomaatiliste suhete taastamisest pärast enam kui kolm aastakümmet kestnud tüli, mille põhjuseks oli juveelivargus Saudi paleest.

Tais sündinud kojamees Kriangkrai Techamong varastas 1989. aastal Saudi printsi kodust 20 miljoni USA dollari väärtuses hinnalisi kalliskive, mis vallandas rea mõrvu Bangkokis ja sinise teemanti afäärina tuntud vaenu riikide vahel.

Riigid teatasid teisipäeval tehtud ühisavalduses diplomaatiliste suhete täielikust taastamisest, kui Tai peaminister Prayut Chan-O-Cha Riyadi külastas.

«See ajalooline samm on erinevatel tasanditel tehtud pikaajaliste jõupingutuste tulemus vastastikuse usalduse ja sõbralike suhete taastamiseks,» kinnitas pärast Tai peaministri kohtumist Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga tehtud ühisavaldus.

Riigid lubasid määrata lähemal ajal vastastikku suursaadikud.

Saudi Airlines teatas lennuühenduse taastamisest Taiga alates maist.

Tai valitsus märkis, et saudid on huvitatud kaheksa miljoni oskustöölise rakendamisest, sealhulgas hotellides, tervishoius ja ehitusprojektides.

Tai on aastaid püüelnud suhete taastamise poole, olles huvitatud näiteks turismi hoogustamisest.

Saudi Araabia süüdistas aastaid Tai politseid juveelivarguse uurimise segamises, väites, et varastatud kalliskivid jäid kõrgete politseijuhtide kätte.

Tai politsei küll tagastas osa kalliskive, kuid saudide hinnangul oli enamik neist võltsitud ning kõige hinnalisem ehe, haruldane 50-karaadine sinine teemant, on siiani kadunud.

Riyad saatis 1990. aastal asja uurima ärimehe, kes aga kadus Bangkokis mõni päev pärast seda, kui kolm Saudi Araabia diplomaati linnas maha lasti.

2014. aastal lõpetati tõendite puudumise tõttu kohtuasi viie mehe vastu, sealhulgas Tai kõrge politseiametniku vastu, keda süüdistati seotuses Saudi ärimehe mõrvaga.

Tai valitsuse pressiesindaja Thanakorn Wangboonkongchana sõnul väljendas Prayut 1989. ja 1990. aastal juhtunu pärast kahetsust ja lubas uute tõendit päevavalgele tulekul uuesti uurimist alustada.

Kriangkrai oli juveelivarguse pärast viis aastat trellide taga, olles suurema osa kalliskividest enne vahistamist maha müünud. 2016. aastal sai temast munk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles