Süüria kurdi võitlejad vallutasid Ghwayrani vangla Islamiriigilt tagasi

Copy
Süüria kurdi võitlejad Hasakeh' linnas Ghwayrani vangla juures.
Süüria kurdi võitlejad Hasakeh' linnas Ghwayrani vangla juures. Foto: - / AFP / Scanpix

Süüria kurdi väed teatasid kolmapäeval, et on vallutanud täielikult tagasi Ghwayrani vangla Hasakeh' linnas, millele äärmusrühmitus Islamiriik tegi oma viimase kolme aasta suurima pealetungi.

Kurdide Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) esindaja Farhad Shami ütles, et mitu päeva kestnud operatsioon päädis täieliku kontrolliga vangla üle ning et sinna taganenud ISi võitlejad alistusid.

Üle 100 ISi džihadisti ründas eelmisel nädalal Ghwayrani vanglat kurdide valduses olevas Hasakeh' linnas Kirde-Süürias.

Rünnak algas eelmisel neljapäeval kahe enesetapuplahvatusega ning selle tulemusena vabastasid džihadistid vanglast oma kaaslased, konfiskeerisid relvi ja vallutasid mitu vanglahoonet, ütles Suurbritannias baseeruv vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

See oli ISi suurim ja kõige hoolikamalt kavandatud rünnak pärast seda, kui nende nn kalifaat Süürias kolme aasta eest purustati.

Vangla territoorumi ja selle ümbrust läbi kammivatele kurdi võitlejatele on alistunud üle 1000 mehe, ütlesid SDF ja vaatluskeskus kolmapäeval.

«Terroristid redutavad veel mõnes vangla põhjasektsiooni sopis,» ütles Shami ja lisas, et nende kahjutukstegemiseks käivad täppisoperatsioonid.

Vanglas ja selle ümbruses sai mitu päeva kestnud lahingutes surma vähemalt 181 inimest, neist 124 džihadistid, 50 kurdi võitlejad ja seitse tsiviilisikud, ütles vaatluskeskus.

Vanglas oli enne rünnakut umbes 3500 arvatavat IS-i liiget, nende hulgas umbes 700 poissi. Nüüd kardetakse nende saatuse pärast.

«Nad ütlevad, et kardavad, et nad lastakse maha, kui nad üritavad välja tulla. Nad paluvad toitu, vett, ravimeid,» ütles inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch töötaja Letta Tayler, kes on kontaktis kolme kinnipeetuga, kellest üks on alaealine.

Nad kutsuvad ÜRO-d või teisi rahvusvahelisi organisatsioone nende ohutu väljatuleku tagamiseks läbirääkimisi pidama, ütles Tayler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles