USA: kõik viitab Putini plaanile kasutada veebruari keskpaigaks jõudu (33)

Copy
USA asevälisminister Wendy Sherman.
USA asevälisminister Wendy Sherman. Foto: Johanna Geron / REUTERS / Scanpix

USA usub, et Vene president Vladimir Putin on endiselt valmis kasutama Ukraina vastu jõudu veebruari keskpaigaks, seda hoolimata survekampaaniast tema takistamiseks, ütles kolmapäeval Ühendriikide asevälisminister Wendy Sherman.

«Mul ei ole aimu, kas ta on langetanud lõpliku otsuse, kuid me kindlasti näeme kõiki viiteid, et ta kavatseb kasutada sõjalist jõudu millalgi praeguse ja veebruari keskpaiga vahel,» ütles Sherman.

Shermani sõnul võib Putini plaane mõjutada Pekingi taliolümpia, mida Ühendriigid ja mitu teist liitlasriiki inimõigusrikkumiste pärast boikotivad.

«Me kõik teame, et Pekingi olümpia algab 4. veebruaril, avatseremooniaga, ja president Putin tahab seal kohal olla,» lausus Sherman foorumil Yalta European Strategy (YES).

«Ma arvan, et president Xi Jinping poleks ilmselt kuigi vaimustuses, kui Putin valib selle hetke Ukrainasse tungimiseks, seega see võib tema ajastust ja mõtlemist mõjutada.»

Sherman ütles, et USA loodab diplomaatiale, kuid valmistub samal ajal ka halvimaks.

Ta kordas, et «isegi ühe Vene sõduri tungimine Ukrainasse on tõsine asi».

Washington on seda sõnumit korranud alates sellest, kui president Joe Biden tekitas segadust öeldes, et «väiksem» sissetung pälviks Läänelt teistsuguse reaktsiooni.

Shermani sõnul valmistuvad Ühendriigid igat laadi stsenaariumiteks, täiemahulisest invasioonist hübriidrünnakute, õõnestustegevuse, sabotaaži ja sunnini.

Igal sissetungil «on tohutud tagajärjed Ukraina ja Euroopa jaoks, kuid see annab sõnumi ka tervele maailmale, et teised autokraadid võivad tegutseda karistamatult ja minna mööda pikaaegsetest rahvusvahelistest printsiipidest nagu suveräänsus, territoriaalne terviklikkus ja riigi võime valida ise oma liitlasi», lisas Sherman.

Venemaa on koondanud ligikaudu sada tuhat sõdurit piirile Ukrainaga, kus sõjas Moskva toetatud separatistide ning Ukraina valitsusvägede vahel on alates 2014. aastast hukkunud üle 13 000 inimese.

Venemaa eitab invasiooniplaani, kuid on nõudnud USAlt järeleandmisi, sealhulgas lubadust, et Ukrainat ei võeta kunagi NATOsse.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles