Saksa prokuratuur: spioon edastas Venemaale infot Ariane raketi kohta

Copy
Arianespace'i Ariane 5 kanderakett koos NASA James Webbi kosmoseteleskoobiga. Foto on illustratiivne.
Arianespace'i Ariane 5 kanderakett koos NASA James Webbi kosmoseteleskoobiga. Foto on illustratiivne. Foto: NASA / SWNS / Scanpix

Saksa ülikoolis töötanud Vene teadlane, kes vahistati läinud aastal spioneerimise eest, jagas Venemaale infot Euroopa Ariane raketiprogrammi kohta, ütlesid neljapäeval prokurörid.

Süüalune Ilnur N. töötas Baierimaal ülikoolis, kui temaga võttis 2019. aasta sügisel ühendust Vene välisluureteenistus SVR.

Ta «edastas informatsiooni teadusprojektide kohta kosmoselennundustehnoloogia valdkonnas, eeskätt Euroopa kanderaketi Ariane arendusetappide kohta», ütlesid prokurörid süüdistusi esitades.

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) Ariane programm koosneb reast kanderakettidest, mis on mõeldud raske lasti orbiidile saatmiseks.

Nelikümmend aastat kestnud programmi on peetud eeskujulikuks näiteks Euroopa riikide tööstus- ja poliitkoostööst, kuid see on viimasel ajal pidanud rinda pistma konkurentidega nagu SpaceX.

Prokuröride sõnul kohtus süüalune 2019. aasta novembri lõpust regulaarselt Vene välisluureteenistuse agendiga Saksamaal.

Väidetavalt sai ta edastatud informatsiooni eest, sealhulgas tema teadustöö ülikoolis, 2500 eurot.

Prokuröride sõnul töötas Ilnur N. ülikooli loodusteaduste- ja tehnoloogiaosakonnas teadustöö assistendina.

Prokurörid ei täpsustanud, millises ülikoolis ta töötas, kuid kui ta mullu juunis vahistati, nimetas teda oma töötajaks Augsburgi Ülikool.

Saksamaal on viimasel ajal paljastatud mitu väidetavat Vene spiooni.

Mullu oktoobris määrati kaheaastane tingimisi karistus Saksamaa kodanikule, kes edastas turvafirmas töötades Vene salateenistusele infot parlamendihoone ruumide asetuse kohta.

Augustis vahistati Suurbritannia Berliini saatkonna endine töötaja, keda kahtlustati dokumentide edastamises Vene luurele.

Samuti on Saksamaa süüdistanud Venemaad korduvates küberspionaažikatsetes.

Hoobi kahepoolsetele suhetele andis läinud kuul ka Saksa kohtu järeldus, et Moskva andis käsu endise tšetšeeni komandöri tapmiseks 2019. aastal Berliini pargis.

Berliin saatis vastusena välja kaks Vene diplomaati ja Moskva vastas samaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles