Zelenskõi: Pariisi kõnelused Venemaaga olid konstruktiivsed

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtumisel USA välisministri Antony Blinkeniga Kiievis 19. jaanuar 2022.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtumisel USA välisministri Antony Blinkeniga Kiievis 19. jaanuar 2022. Foto: Alex Brandon/POOL/AFP/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hindas sel nädalal Pariisis peetud Ukraina ja Venemaa kõrgete ametnike kõnelusi konfliktile diplomaatilise lahenduse leidmiseks konstruktiivseteks.

Zelenskõi «hindab positiivselt kohtumise fakti, selle konstruktiivset iseloomu, aga ka kavatsust jätkata kahe nädala pärast Berliinis sisulisi läbirääkimisi», ütles neljapäeval presidendi pressiteenistus.

Moskva ja Kiievi esindajad leppisid kolmapäeval pärast kõnelusi kokku, et kõik pooled peavad pidama kinni relvarahust Ida-Ukrainas, kus sõda Ukraina valitsusvägede ja venemeelsete separatistide vahel on käinud alates 2014. aastast.

«Meie riigi jaoks on täna esmane prioriteet saavutada Donbassis stabiilne ja tingimusteta vaikus,» vahendas pressiteenistus Zelenskõi sõnu.

«Relvarahurežiim peab olema tagatud ja usaldusväärne, ning see on aluseks, millelt saab teha järgmised sammud.»

2015. aasta relvarahulepe ja selle tugevdamise meetmed 2020. aastal aitasid lõpetada suurema sõjategevuse Ida-Ukrainas, milles on aastate jooksul hukkunud 13 000 inimest.

Vene vägede koondamine Ukraina piirile on aga tekitanud kartuse, et Kreml kavandab sissetungi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles