Kõrgõzstan ja Tadžikistan teatasid kokkupõrgete järel relvarahust

BNS
Copy
Kõrgõzstani julgeolekujõud.
Kõrgõzstani julgeolekujõud. Foto: Alexander Malyshev / Alexander Malyshev/TASS

Kõrgõzstan teatas, et jõudis reedel oma Kesk-Aasia naabri Tadžikistaniga pärast järjekordseid veriseid kokkupõrkeid vaidlusalusel piiril relvarahuni.

Neljapäeva õhtul puhkenud vägivald oli veriseim eskalatsioon riikide vahel pärast mulluseid kümneid inimelusid nõudnud lahinguid.

Kõrgõzstani ja tadžiki kogukonnad võitlevad vaidlusalusel piiril regulaarselt maa- ja veevarude pärast, sageli on kokkupõrgetesse kaasatud piirivalve.

Tadžikistan teatas neljapäeva hilisõhtul ka surmajuhtumitest sõjaväelaste ja tsiviilisikute seas, kuid ei täpsustanud üksikasju.

Kõrgõzstani riiklik julgeolekukomitee teatas reedel, et jõudis provintsikuberneride ja piiriteenistuse esindajate piiril toimunud kohtumisel Tadžikistaniga kokkuleppele «täielikus relvarahus».

Naabrid leppisid kokku ka vägede tagasitõmbamises, piiripatrullide koordineerimises ja liikluse sujuvuse tagamises mööda strateegilist teed.

«Öö möödus rahulikult,» seisis komitee eraldi avalduses.

Suletud autoritaarne riik Tadžikistan ei ole kokkulepet veel kinnitanud.

Väljaanne Asia Plus teatas relvarahust, viidates intervjuule Tadžikistani põhjaosas asuva Sughdi provintsi kuberneri Radžabboi Ahmadzodaga, kes kõnelustel osales.

Asia Plus teatas varem neljapäeva õhtul, et meessoost tadžiki külaelanik suri pärast seda, kui Kõrgõzstani poolelt tulistatud mürsud tabasid tema maja. Uudisteagentuuri teatel sai vigastada 17 tadžikki.

Kõrgõzstani tervishoiuministeerium teatas reedel, et vähemalt 11 kodaniku vigastused mõõdukalt rasked.

Ligi 1500 Kõrgõzstani kodanikku evakueeriti Sughdi provintsi ja Kõrgõzstani edelaosa Batkeni provintsi ristumiskohas asuvatest küladest, kus konflikt toimus, teatas hädaolukordade ministeerium.

Eelmisel aastal aset leidnud tulevahetus kahe riigi vägede vahel oli enneolematu, hukkus üle 50 inimese ja tekitas hirmu laiema konflikti ees.

Pea pool paari 970 kilomeetri pikkusest piirist (600 miili) on vaidlustatud ja selle delimiteerimisel ei ole viimastel aastatel palju edusamme tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles