Lukašenka ähvardas sõja korral Baltimaid riikluse kaotamisega (24)

Copy
Vabariigi Palee Minskis, kus Aljaksandr Lukašenka oma pöördumisega esines.
Vabariigi Palee Minskis, kus Aljaksandr Lukašenka oma pöördumisega esines. Foto: Sergei Shelega/BelTA/TASS/Scanpix

Valgevene autokraatne president Aljaksandr Lukašenka kuulutas täna, et sõja puhkemise korral kaotavad Baltimaad omariikluse.

«Hoidku jumal, kui te vallandate sõja koos teiste Balti riikidega, see tähendab teie omariikluse ja arengu lõppu,» ähvardas Lukašenka Baltimaid pöördumises Valgevene rahva ja parlamendi poole.

Ta lisas, et ei pöördu mitte ainult Balti riikide võimude, vaid ka nende rahvaste poole.

«Ilma USA toetuseta jäävad Poola ja Leedu igaveseks Euroopa igavaks äärealaks,» sõnas Lukašenka.

Lukašenka lisas, et tema riik läheb sõtta, kui selle põhiliitlast Venemaad rünnatakse, ja lubas võõrustada konflikti korral sadu tuhandeid Vene sõdureid.

Lukašenka rääkis pöördumises rahvale esmalt, et riik läheks sõtta, kui rünnatakse Valgevenet ennast.

«Teine juhtum, mis võiks viia sõjani, millest Valgevene osa võtab, on see, kui rünnatakse otseselt meie liitlast Venemaad,» jätkas ta. «Me astume oma maa, oma kodumaa kaitseks välja.»

Ta lisas aga, et selles sõjas ei oleks võitjaid ja kõik oleks kaotatud.

«Kui on agressioon Valgevene vastu, tuleb siia sadu tuhandeid Vene sõdureid, kes koos sadade tuhandete valgevenelastega kaitsevad meie maad,» jutustas ta kolm ja pool tundi kestnud kõnes.

Lisaks süüdistas ta lääneriike «ründava iseloomuga sõjalise taristu» paigutamises Vene-Valgevene liitriigi piiridele ja Poola piirivalvureid «tuhandete migrantide» tapmises.

«Need pätid korraldasid inimjahi!» ütles Lukašenka. 

Eesti kaitseminister Kalle Laanet 

«Ameerika Ühendriigid on meie üks olulisemaid liitlasi ja NATO liige, sellised seisukohad ei ole tõsiseltvõetavad ja nende eesmärgiks on liitlastevahelise ühtsuse lõhestamine ning avalikkuse hirmutamine. Me ei peaks sellesse lõksu langema ja asuma neid tõsimeeli arutama, kommenteerima ja levitama.»

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles