Kasahstani president valiti võimuerakonna juhiks

Copy
Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev.
Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Reuters/Scanpix

Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev valiti täna ekspresident Nursultan Nazarbajevi asemel valitsuserakonna esimeheks, millega ta kindlustab pärast rahutusi võimu riigis.

«Erakorralise XXI parteikongressi otsusega valiti Kasahstani Vabariigi president Kassõm-Žomart (Tokajev) ühehäälselt Nur Otani partei esimeheks,» teatas presidendikantselei Twitteris.

Praegu 81-aastane Nazarbajev juhtis riiki pea kolmkümmend aastat ja valis 2019. aastal toona lojaalse karjääridiplomaadi Tokajevi oma mantlipärijaks.

Mullu teatas ta, et annab ka partei juhtimise Tokajevile üle. See samm näis kinnitavat, et Tokajev jääb presidendiks veel järgmisekski ametiajaks, ehkki tema eelkäija tõmbab ikka veel poliitilisi niite.

Pärast 225 inimese elu nõudnud rahutusi süüdistas aga Tokajev 11. jaanuaril oma senist mentorit Nazarbajevit riigis jõuka eliidi loomises.

Tokajevi sõnul loodi Nazarbajevi võimu ajal «isegi rahvusvaheliste standardite järgi rikaste inimeste kiht».

Presidendi kõne kinnitas kuuldusi võimuvõitlusest endise ja praeguse riigipea vahel.

Järgnenud päevadel kõrvaldati Nazarbajevi perekonnaliikmed ja sugulased kõrgetest poliitilistest ametitest ja firmade eesotsast.

5. jaanuaril, kui riigis puhkesid protestid kütuse hinnatõusu vastu, võttis Tokajev üle Nazarbajevi kõigi mõjuvõimsama ameti – riikliku julgeolekunõukogu esimehe koha.

Nazarbajev ilmus kogu kriisi jooksul avalikkuse ette alles 18. jaanuaril, eitas konflikti mantlipärijaga ja rääkis endast kui pensionärist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles