Macron arutas Putiniga Ukrainat

Copy
Vladimir Putin ja Emmanuel Macron Pariisis 9. detsember 2019.
Vladimir Putin ja Emmanuel Macron Pariisis 9. detsember 2019. Foto: Jacques Witt/SIPA/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron pidas reedel Vene riigipea Vladimir Putiniga kriisikõnelusi Ukraina üle ja ütles, et Moskva peab näitama, et tal on pingete maandamisega tõsi taga.

Macron oli nädala algul teatanud, et peab Putiniga «nõudliku dialoogi» vaimus telefonivestluse ning palub Venemaal selgitada oma kavatusi Ukrainaga.

Vene vägede koondamine Ukraina piirile paneb Lääne kartma sissetungi. Venemaa eitab sarnast kavatsust, kuid nõuab lääneriikidelt julgeolekutagatisi, mis välistaksid Ukraina NATO-ga liitumise.

Prantsuse presidendipalee tundmatuks jääda soovinud ametnik ütles AFP-le, et liidrite vestlus leidis aset. Mingit kirjalikku avaldust Élysée palee ei teinud, kuid ajakirjanikele lubati hiljem kohtumisel räägitust ülevaade teha.

Macron ütles sel nädalal, et Venemaa käitub piirkonna tasakaalu rikkuva jõuna, kuid kinnitas valmidust olukorra parandamiseks Moskvaga dialoogi pidada.

Prantsuse presidendi suhteliselt lepitav toon on vastuolus tema NATO liitlaste USA ja Suurbritannia hoiatustega.

«Nüüd on pall Putini väljakupoolel,» ütles Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian reedel raadiojaamale RTL.

«Vladimir Putinil tuleb nüüd öelda, kas ta soovib vastasseisu või konsultatsioone. Meie oleme konsultatsioonideks valmis,» ütles ta, kuid lisas, et konsultatsioonideks on vaja kahte poolt.

Le Driani sõnul on endiselt oht, et Venemaa tungib Ukrainasse, kuid see tooks Moskva jaoks kaasa ulatuslikud tagajärjed.

Putin Macronile: Lääs ignoreeris Vene peamisi julgeolekumuresid

Venemaa president Vladimir Putin ütles oma Prantsuse ametivennale Emmanuel Macronile reedel, et Lääs ignoreeris oma vastustes Venemaa peamisi julgeolekumuresid NATO laienemisega seoses, teatas Kreml.

«USA ja NATO vastused ei arvestanud Venemaa fundamentaalsete muredega, mis hõlmavad ka NATO laienemise ennetamist ning ründerelvade paigutamist Vene piiride lähistele,» ütles Putin Macronile vestluses, mille lõigud Kreml avalikustas.

USA ignoreeris teisi peamisi Venemaa muresid ning ei suutnud selgitada, kuidas Euroopa julgeolekut saab tagada ilma teiste riikide kaitset kahjustamata, sõnas Putin.

Liidrid rääkisid pikalt ning Putini sõnul uurib ta põhjalikult USA ja NATO vastuseid, mille järel langetab ta otsused oma järgmiste sammude kohta, teatas Kreml.

Putin sõnas Prantsuse riigipeale, et Ukraina võimud peavad pidama vahetut dialoogi Ida-Ukraina separatistidega.

«Arvestades (Pariisi) kohtumise tulemusi... kinnitati valmisolekut edasiseks tööks Venemaa ja Prantsusmaa vahel antud formaadis,» teatas Kreml.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles