Biden saadab lähiajal väikese hulga USA sõjaväelasi Ida-Euroopasse (7)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: DAVID MAXWELL / EPA / Scanpix

USA president Joe Biden ütles reedel, et ta saadab peatselt väikese hulga Ühendriikide sõjaväelasi tugevdama NATO kohalolekut Ida-Euroopas ajal, mil pinged kasvavad seoses Vene vägede koondumisega Ukraina piiride lähistele.

«Ma saadan lähiajal vägesid Ida-Euroopasse ja NATO riikidesse. Mitte väga palju,» ütles Biden ajakirjanikele, naastes Philadelphiast Washingtoni.

USA-l on juba kümneid tuhandeid sõjaväelasi Lääne-Euroopas, kuid Pentagon arutab väikeste täiendavate jõudude saatmist pingelisele idatiivale.

Pentagoni pressiesindaja John Kirby ütles sel nädalal, et USA on Ukraina vastasseisu tõttu pannud «kõrgendatud valmisolekusse 8500 sõjaväelast».

Enamikku neist kasutataks NATO kiirreageerimisjõudude tugevdamiseks, kui see vajalikuks osutub.

Ukraina ei ole NATO liige ja USA on öelnud, et ei saada oma sõjaväelasi seda riiki kaitsma. Washington kardab samas, et kui Venemaa Ukrainat ründab, võib konflikt laieneda naaberriikidesse, mis kuuluvad allianssi.

USA presidendi sõnul suurendab Washington Ühendriikide sõjalist kohalolekut Poolas, Rumeenias ja mujal, kui Venemaa peaks Ukrainat ründama.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles