Itaalia parteijuhid on hädas uue presidendi valimisega

Copy
Häälte lugemine Itaalia parlamendis presidendivalimiste seitsmendas voorus.
Häälte lugemine Itaalia parlamendis presidendivalimiste seitsmendas voorus. Foto: Remo Casilli/AP/Scanpix

Kui Itaalia poliitiline eliit nägi laupäeval vaeva riigile uue presidendi leidmiseks, kerkis esile üleskutse, et president Sergio Mattarella võiks kaaluda riigi ühtsuse nimel teist ametiaega.

Parlamendiliikmed ja piirkondlikud delegaadid hääletasid laupäeval juba seitsmendat korda. Mitu parteijuhti kinnitas, et nende esindajad loobuvad hääletusest või lasevad kasti täitmata sedeli, mis tähendab, et võiduks vajaliku 505 hääle kokkusaamine on võimatu.

Alates esmaspäevast voor vooru järel toimuvad viljatud hääletused on näidanud rivaliteeti peaminister Maro Draghi laiapõhjalise koalitsiooni parteide vahel.

Päev pärast seda, kui paremtsentristliku bloki kandidaadil jäi vajalikust enamusest tunduvalt puudu, ütles migratsioonivastase Liiga juht Matteo Salvini, et 80-aastane Mattarella peaks uuesti kaaluma oma keeldumist teisest seitsmeaastasest ametiajast.

Salvini sõnul ei ole mõistlik senisel moel jätkata ja on aeg öelda presidendile, et ta oma loobumisotsust uuesti kaaluks.

RaiNews24 väitis allikale viitamata, et Draghi võttis erinevate poliitiliste liidritega ühendust Mattarella taha koondumiseks.

Valitseb risk, et patiseis kahjustab Itaalia rahvusvahelist usaldusväärsust, mida Draghi valitsus on üles ehitanud.

Salvini lobitöö Mattarella heaks on aga ärritanud tema poliitilist liitlast Giorgia Melonit, kes juhid paremäärmuslikku Itaalia Vennaskonda.

«Salvini teeb ettepaneku, et kõik pöörduksid Mattarella poole palvega saada veel üks ametiaeg vabariigi presidendina,» kirjutas Meloni Twitteris. «Ma ei suuda seda uskuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles