Hiina ajakirjandus: USA maksab sportlastele olümpia häirimise eest

Copy
USA olümpiasportlased Mariah Bell, Ashley Cain-Gribble, Timothy LeDuc ja Jason Brown enne Pekingisse siirdumist.
USA olümpiasportlased Mariah Bell, Ashley Cain-Gribble, Timothy LeDuc ja Jason Brown enne Pekingisse siirdumist. Foto: Amy Sussman/AFP/Scanpix

USA maksab sportlastele Pekingi taliolümpial «segaduste tekitamise» eest, teatas laupäeval Hiina riiklik meedia.

USA saatkond Pekingis eitas ajakirjanduse väiteid. Ühed lähiajaloo kõige politiseeritumad olümpiamängud algavad järgmisel nädalal.

Ajaleht China Daily teatas «teemaga kokku puutunud allikale» viidates, et Washingtonis on vandenõu, veenmaks sportlasi tegutsema passiivselt või keelduma võistlustel osalemisest ja väljendama rahulolematust Hiina osas.

«Allikad rõhutasid, et Washingtoni plaan on uus näide Ühendriikide Hiina-vastaste jõudude püüetest politiseerida sporti ning pahatahtlikult häirida ja rikkuda Pekingi taliolümpiamänge,» seisab artiklis.

Vastutasuks pakub USA rahalist kompensatsiooni ja kaitseb koostööd tegevate sportlaste mainet.

Washington juhib lääneriikide diplomaatilist boikotti olümpiamängudele Hiina inimõigusrikkumiste tõttu, eriti Xinjiangi provintsis elavate moslemitest uiguuride kohtlemise tõttu, mida USA on nimetanud genotsiidiks.

Boikotis osalevad riigid ei saada Pekingi mängude avatseremooniale ametnikke, kuid nende sportlased võtavad võistlustest osa.

Ajalehe China Daily andmeil eitas USA saatkond Pekingis süüdistusi.

«Me pole koordineerinud ega koordineeri üleilmset kampaaniat olümpiamängudel osalemise kohta,» ütles saatkonna kõneisik AFP-le saadetud meilis.

«USA sportlased võivad end vabalt väljendada, kooskõlas olümpiamängude vaimuga, mille alla käib ka inimõiguste edendamine.»

Saatkonna kinnitusel püüab Peking «juhtida tähelepanu kõrvale karjuvatelt inimõiguste rikkumistelt».

«Ootame Hiina Rahvavabariigilt meie sportlaste ja kõigi Pekingis võistlevate sportlaste ohutuse tagamist ning nende inimõiguste ja põhivabaduste austamist,» ütles kõneisik.

Hiina välisminister Wang Yi kutsus juba neljapäeval telefonikõnes USA välisministrile Antony Blinken Ühendriike üles «lõpetama» olümpiamängude häirimine.

Mänge ümbritsevale kibedusele valas õli tulle Saksa lumelauaspordi juht, kes ütles esmaspäeval, et kardab, et Peking kasutab koroonaviiruse teste tugevamate sportlaste välja jätmiseks.

Kuid Michael Hölz ei pakkunud oma väidetele tõestust ning Pekingi tervishoiuametnikud ütlesid laupäevasel pressikonverentsil, et pole põhjust kahelda viirusetestide usaldusväärsuses.

«PCR test, mida kasutame, järgib Maailma Terviseorganisatsiooni standardeid ja ka teisi rahvusvahelisi standardeid,» ütles olümpiamängude organiseeriva komisjoni COVID-19 ennetusameti ametnik Huang Chen.

Ta ütles, et testimise protseduur lepiti kokku Hiina ja Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) kohtumisel.

ROK-i meditsiini ekspertpaneeli juht doktor Brian McCloskey ütles, et ekspertide kogu «on rahul standarditega, millega me töötame».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles