Venemaa viib mereväeõppused Iirimaa majandustsoonist välja

Copy
Vene sõjalaevad õppustel. Foto on illustreeriv.
Vene sõjalaevad õppustel. Foto on illustreeriv. Foto: Vene kaitseministeerium/TASS/Scanpix

Venemaa kaitseministeerium on otsustanud viia eelseisvate mereväeõppuste ala Atlandi ookeanil väljapoole Iirimaa majandusvööndit, et mitte segada Iiri kalandusäri, teatas laupäeval Vene saatkond Dublinis.

«Vene kaitseminister Sergei Šoigu otsustas vastusena Iirimaa valitsuse ning Iiri lõuna- ja lääneosa kalatootjate organisatsiooni taotlustele hea tahte žestina kolida 3.-8. veebruarini kavandatud Vene mereväe õppus väljapoole Iirimaa majandustsooni,» kirjutas suursaadik Juri Filatov diplomaatilise esinduse suhtlusvõrgustikes.

Otsus tehti selleks, et mitte segada Iiri kalalaevade tegevust nende traditsioonilistes püügipiirkondades, teatas saatkond.

Varem teatati, et vastavalt Vene relvajõudude 2022. aasta väljaõppekavale toimub jaanuaris ja veebruaris laevastike kõigis vastutusalades rida mereväeõppusi, mida juhib mereväe ülem Nikolai Jevmenov.

Õppustel kooskõlastatakse mere- ja kosmosejõudude tegevust Venemaa riiklike huvide kaitsel ja harjutatakse Venemaale merelt- ja ookeanidelt lähtuvate sõjaliste ohtude tõrjumist.

Manöövrid hõlmavad Venemaa territooriumiga külgnevate merede akvatooriume, aga ka olulisi piirkondi maailmameres. Eraldi õppused toimuvad Vahemeres, Põhja-Jäämeres, Ohhoota meres, Atlandi ookeani kirdeosas ja Vaikses ookeanis, teatas Venemaa sõjaväeametkond.

Ministeeriumi andmeil on «kokku plaanitud õppustesse kaasata üle 140 lahing- ja toetuslaeva, üle 60 lennuki, 1000 ühikut sõjatehnikat ning umbes 10 000 sõjaväelast.»

Iiri välisminister Simon Coveney ütles varem sel nädalal, et õppused Iiri ranniku lähedal ei ole pingestunud olukorda ja ebakindlust arvestades teretulnud ning ta teavitas sellest ka Venemaa suursaadikut.

Coveney ütles ajakirjanikele, et õppused toimuvad Iirimaa edelarannikust 240 kilomeetri kaugusel rahvusvahelistes vetes, kuid Iirimaa majandustsoonis.

«Ukrainas toimuvat arvestades ei ole praegu aeg suurendada sõjalist tegevust ja pingeid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles