POSTIMEES UKRAINAS Harkivi põgenikelinnaku elanike kohanemine uute oludega läheb vaevaliselt

Copy
Ida-Ukraina sõjapiirkonnast ümberasjuatele ehitatud moodulinnak Harkivis. FOTO: Mihkel Maripuu
Ida-Ukraina sõjapiirkonnast ümberasjuatele ehitatud moodulinnak Harkivis. FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Kaheksa aastat tagasi Ukraina sisepõgenikega tegelema asunud vabatahtlike ühenduse Stantsia Harkiv juhi Alla Fešenko sõnul vajasid konflikti puhkedes Donetskist ja Luganskist saabuma hakanud inimesed toona ennekõike sooja sõna ja kõhutäit, kuid linna ümberasujatele rajatud moodullinnakus praegugi veel elavad põgenikud on jäänud tema hinnangul liiga abile lootma.

Fešenko juhitav organisatsioon tegeleb põgenike asemel nüüd peaasjalikult raskustesse sattunud harkivlaste abistamisega, kuid on tema kinnitusel valmis vajadusel taas konflikti teele jäävatele ukrainlastele käe ulatama.

Kui astume kokku lepitud usutluseks Stantsia Harkivi ruumidesse, sulgeb palju näinud ja kogenud naine meie järel ukse ning tundub seejuures veidi murelik, pinges. Nagu ta viiv hiljem selgitab, põhjustab väikest ärevust meie kui võhivõõraste inimeste mõneti ootamatu külaskäik: jõudsime kohtumise Fešenkoga kokku leppida alles sama päeva hommikul.

Nüüd on käes tööpäeva lõpp. Majja siseneb üks Fešenko kaastöötajatest, kes astub joonelt kõrvaltuppa omi asju ajama. Külaliste saabudes on Stantsia Harkivis reegel, et sellises olukorras peab ruumides viibima korraga vähemalt kolm ühenduse inimest, sest paljugi, mis võib juhtuda. Ka ähvardused pole abiühenduses töötavatele naistele võõrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles