ÜLEVAADE Põhja-Korea näib raketilennutamisega valmistuvat tuumakatsetuseks

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Inimesed vaatamas eile Souli raudteejaamas teleekraanilt uudistesaadet, kus räägitakse Põhja-Korea järjekordsest raketikatsetusest, mis oli sedapuhku üle aastate kõige võimsam.
Inimesed vaatamas eile Souli raudteejaamas teleekraanilt uudistesaadet, kus räägitakse Põhja-Korea järjekordsest raketikatsetusest, mis oli sedapuhku üle aastate kõige võimsam. Foto: Ahn Young-Joon / AP / Scanpix

Põhja-Korea tegi eile kõige võimsama raketikatsetuse alates 2017. aastast, mis võib asjatundjate hinnangul viidata peatsele tuuma- või mandritevahelise raketi katsetusele, et survestada Ameerika Ühendriike leevendama sanktsioone.

Eilne raketikatsetus oli juba seitsmes jaanuari jooksul, Põhja-Korea pole kunagi ühes kuus sedavõrd paljusid rakette katsetanud. Jaapani ja Lõuna-Korea sõjaväe teatel kerkis rakett järsul trajektooril maksimaalselt 2000 kilomeetri kõrgusele ja lendas 800 kilomeetri kaugusele, enne kui kukkus merre.

Raketi lennuandmed viitavad sellele, et Põhja-Korea pole nii võimast relva katsetanud alates 2017. aastast, mil kaks korda lennutati keskmaa ballistiline rakett üle Jaapani ja kolm korda katsetati mandritevahelist ballistilist raketti, mis kinnitas riigi suutlikkust rünnata ka Ameerika Ühendriike.

«Põhja-Korea tegi samasuguseid katsetusi oma arendatavate keskmaa- ja kaugmaa-raketitehnoloogiaga 2017. aastal,» kirjutas Twitteris diktatuuririigi teemasid analüüsiva veebilehe NK News asutaja Chad O’Carroll. «Nii et see võib viidata, et tänane (eilne – toim) katsetus puudutas üht neist raketitüüpidest – või võimalik, et midagi uut. Teisisõnu on see suur asi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles