Kreeka valitsusele avaldatakse lumetormi tõttu umbusaldust

Copy
Foto: EPA/Scanpix

Kreeka parlamendis toimub pühapäeval umbusaldushääletus riigi konservatiivse valitsuse vastu lumetormi tõttu, mis mattis enda alla Ateena viiva maantee ning jättis tuhanded majapidamised päevadeks elektrita.

Ettepaneku umbusaldushääletuseks tegi opositsioonijuht Alexis Tsipras, kuid ilmselt hääletus läbi ei lähe, sest peaministril Kyriakos Mitsotakisel peaks olema parlamendi 300 liikmest vähemalt 157 seadusandja toetus.

Hääletus toimub pühapäeva õhtul ning umbusaldamine läheb läbi vaid enamushäältega.

Tsipras on endine peaminister, keda Mitsotakis 2019. aasta üldvalimistel võitis. Tsipras nimetas valitsuste reageerimist lumetormile fiaskoks.

Kui lumetorm esmaspäeval Kreekat tabas, jäid tuhanded autojuhid Ateena ümbruses ning Ateenasse viival erakätes oleval Attiki Odose ringteel oma autodesse lõksu.

Ministrite sõnul olid maantee juhtide eelnevad kinnitused, et on olemas piisavalt tehnikat lume tõrjumiseks, liiga optimistlikud ning lõpuks astus ettevõtte tegevjuht tagasi.

Tormiga jäi vooluta ka pea 200 000 majapidamist ja ettevõtet, neist paljud päevadeks ning piirkondlikud ja kohalikud ametnikud pildusid vastastikku süüdistusi selle kohta, et ei suudetud piisavalt kiiresti ära koristada langenud puid ja lund.

Lisaks kahjustas torm ka puure Attica loomaaias, kust said põgenema kaks Euraasia kassikakku ja kolmkümmend kaljuiibist, teatas loomaaed.

Tsiviilkaitseminister ja endine EL-i kriisihalduse volinik Christos Stylianides ütles laupäeval, et Kreekal puuduvad kaasaegsed töövahendid kliimamuutustega võitlemiseks.

«Vajame moodsaid radareid ja eelhoiatussüsteeme,» ütles ta parlamendile.

«Kui meil need oleks ja meie meteoroloogidel need oleks, oleksime teadnud saabuva lume hulka,» ütles ta.

«Kliimakriis tabas meid kõiki ootamatult.»

Mitsotakis teatas, et Kreeka, mida tabavad tavaliselt maavärinad ja suvised metsapõlengud, investeerib tsiviilkaitse taristusse 1,7 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles