Myanmaris tähistati riigipöörde aastapäeva vaikiva streigiga

Copy
Myanmari hunta vastane protestimarss Mandalays 1. veebruaril 2022.
Myanmari hunta vastane protestimarss Mandalays 1. veebruaril 2022. Foto: AP / Scanpix

Myanmari tänavad olid teisipäeval tühjad ja poed kinni, kuivõrd inimesed eirasid huntavalitsuse käsku mitte tähistada riigipöörde esimest aastapäeva vaikiva streigiga.

Riigipöördega sai läbi Kagu-Aasia riigi lühajaline eksperiment demokraatiaga ja kukutati tsiviiljuht Aung San Suu Kyi. Hunta on sestsaati olnud kimpus meeleavalduste ja igapäevaste kokkupõrgetega, olles tapnud üle 1500 tsiviilelaniku. Suur osa riigist on riigipöördevastaste võitlejate käes.

Huntavalitsus käskis poodidel teisipäeval tööd jätkata, kuna aktivistid olid teinud üleskutse vaikivaks streigiks.

Ometi hakkasid Yangoni tänavad kella kümne paiku hommikul tühjenema, ütlesid AFP korrespondendid. Sama juhtus ka Mandalays ja Tanintharyis.

Samuti edastati kohalikus meedias kaadreid üksikutest riigipöördevastastest meeleavaldustest Yangonis ja Mandalays.

Aastapäeva eel ähvardas hunta võõrandada ärid, mis uksed sulgevad, ja hoiatas meeleavalduste ning sõjaväevastase «propaganda» levitamise eest, mis võib kaasa tuua süüdistuse riigireetmises või terrorismis.

Huntajuht Min Aung Hlaing kordas teisipäeval sõjaväe väidet, et pidi haarama võimu pettuse tõttu 2020. aasta valimistel, mille võitis Aung San Suu Kyi erakond. Rahvusvaheliste vaatlejate sõnul olid valimised valdavalt vabad ja õiglased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles