Venemaa eitab USA ettepanekutele kirjaliku vastuse andmist

Copy
Vene välisministeerium Moskvas.
Vene välisministeerium Moskvas. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

Vene diplomaat eitas teisipäeval väidet, et Moskva on saatnud Washingtonile kirjaliku vastuse USA ettepanekute kohta Ukraina kriisi deeskaleerimiseks.

Kreml nõuab Ühendriikidelt ja NATOlt õiguslikult siduvat garantiid, et Ukrainat ei võeta kunagi allianssi, NATO relvastust ei viida Vene piiri lähedale ja alliansi väed viiakse Ida-Euroopast minema.

Nõudmised, mille NATO ja USA on tagasi lükanud, esitati ajal, mil üle 100 000 Vene sõduri koondumine Ukraina piirile on tekitanud hirmu invasiooni pärast. Kõnelused Venemaa ja Lääne vahel pole seni tulemusi toonud.

Washington andis Moskva nõudmistele kirjaliku vastuse ja esmaspäeval ütlesid kolm president Joe Bideni valitsuse ametnikku, et Venemaa valitsus on sellele omakorda kirjalikult vastanud.

Vene asevälisminister Aleksandr Gruško ütles aga teisipäeval riiklikule uudisteagentuurile RIA Novosti, et see pole tõsi.

Agentuur viitas ka nimetule diplomaadile, kelle sõnul saatis välisminister Sergei Lavrov oma Lääne ametivendadele, sealhulgas USA välisminister Antony Blinkenile sõnumi «julgeoleku jagamatuse põhimõtte» kohta, kuid see ei olnud vastus Washingtoni ettepanekutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles