POSTIMEES KASAHSTANIS Almatõs elav usbekk: nad ei olnud mingid terroristid

Copy
Almatõs elav Nasreddin Hodžajev, on eestlaste suur sõber.
Almatõs elav Nasreddin Hodžajev, on eestlaste suur sõber. Foto: Remo Tõnismäe

Kasahstanis elav usbeki rahvusest Nasreddin Hodžajev ei usu, et jaanuari alguses riigis rahvarahutustes osalenud inimesed olid terroristid, nagu väidab riigivõim. Pigem olid need vaesusest meeleheitele aetud inimesed, kes on sunnitud elama ebainimlikes tingimustes.

Almatõs elav Hodžajev on eestlaste suur sõber. Linnas elavad eestlased käivad tal regulaarselt külas ja tema majas on külas käinud ka Eesti suursaadik Kashastanis. Ka Postimehe ajakirjanikud võttis Hodžajev vastu oma majas. «Meie, usbekid, kasahhid ja eestlased oleme tegelikult sarnased – me oleme uhked inimesed,» ütles ta.

Nasreddin Hodžajev koos oma naise Gulnur Imanbekova (vasakul) ja tütre Danelle Hodžajevaga (paremal).
Nasreddin Hodžajev koos oma naise Gulnur Imanbekova (vasakul) ja tütre Danelle Hodžajevaga (paremal). Foto: Remo Tõnismäe

Nasreddin Hodžajev elab Almatõ linna keskuse lähedases eramajade rajoonis koos oma naise Gulnur Imanbekova ja ajakirjanikust tütre Danelle Hodžajevaga. Mehe hobi on veini valmistamine. Ise ta küll viinamarju ei kasvata, kuid ostab neid lähedalt mägedest talunike käest ja paneb igal aastal uue laari käima. Veini valmistab ta iseenda ja külaliste tarbeks ja joomisvalmis saab tema toodang aastaga.

Nasreddin Hodžajevil on oma majas isiklik veinikelder.
Nasreddin Hodžajevil on oma majas isiklik veinikelder. Foto: Remo Tõnismäe

«Ma joon oma veini noorena, kuna siin ei ole saadaval korralikke tammepuust vaate, milles veini mitu aastat säilitada,» selgitas ta.

Nasreddin Hodžajev peab lugu heast söögist ning küllakutsutud Postimehe ajakirjanikke kostitas ta kohaliku hobuseliha hõrgutisega. Mees on teadlik, et eestlastele võib hobuseliha söömine tunduda veidi võõras. «Ega me neid hobuseid ei söö, kellega me ratsutame ja kellele on nimed pandud. Kasahstanis on suured stepid, kus hobusekarju peetakse poolmetsikuna. Hobuseliha saame me neist karjadest,» rääkis Hodžajev.

Kasahstanis on hobuseliha igapäevane toit ja sellest valmisatakse maitsvaid hõrgutisi.
Kasahstanis on hobuseliha igapäevane toit ja sellest valmisatakse maitsvaid hõrgutisi. Foto: Remo Tõnismäe

Aasta alguses puhkenud rahvarahutuste põhjuseks peab Hodžajev Kasahstanis vohavat vaesust.

«See on minu subjektiivne arvamus, ma võin eksida, aga ma olen 100-protsendiliselt kindel, et seal ei olnud mingeid terroriste. Kui inimene elab hästi, siis ta ei roni barrikaadidele. Need inimesed, kes läksid, neil oli majanduslik motivatsioon. Kas te teate, et Kasahstanis on poed, kust inimesed võtavad leiba võlgu, kas see on normaalne?» küsis ta.

Hodžajev peab tõenäoliseks, et rahutused algasid paari ekstremisti provokatsioonidest, millega meeleheitel rahvahulgad kaasa läksid.

«Võib-olla tegi võim seda ise, ma ei tea. Kui keegi lõhub vitriine ja rüüstab poode mingeid poode, siis ma ei taha öelda halvasti, aga rahvahulgad, lähevad automaatselt sellega kaasa. Mul on oma inimeste pärast häbi, aga kui nad elaksid inimlikes ja normaalsetes tingimustes, siis nad seda ei teeks,» lausus Hodžajev.

Kasahstanis 30 aastast võimul olnud Nursultan Nazarbajevisse suhtub Hodžajev väga kriitiliselt, kuna suure territooriumiga riigil on tohutult loodusvarasid, mis võimaldaksid kasahhidele rikkust ja heaolu. Hodžajevi sõnul on Nazarbajev 30 aastat lihtsalt varastanud oma rahva tagant.

«Nazarbajev käitus nagu diktaator. Kõik, mida ta viimastel aastatel tegi, oli inimeste jaoks arusaamatu. Selgitage mulle, kuidas on võimalik rahvas on vaene niivõrd rikkal maal. Mis motiveeris president Nazarbajevit veel sellises vanuses, 80-aastasena varastama, talle jätkus niigi kõike. Nazarbajevi lähikonnas on väga rikkad inimesed, aga lihtsate inimeste, tavaliste kasahhide jaoks ei ole ta teinud midagi » lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles