KOHALIK VAADE Itaalia poliitikud ei lasknud presidenti pensionile

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Teiseks ametiajaks Itaalia presidendiks valitud Sergio Mattarella peab Roomas ametiresidentsis Quirinale palees kõnet pärast laupäevast hääletust. 
Teiseks ametiajaks Itaalia presidendiks valitud Sergio Mattarella peab Roomas ametiresidentsis Quirinale palees kõnet pärast laupäevast hääletust. Foto: Quirinale Palee Pressiosakond/afp/scanpix

Pärast nädalapäevad kestnud presidendivalimiste arutelusid ja hääletusi, mille jooksul Itaalia jälgis justkui halvatult poliitikute häbiväärseid võimumänge – või vähemasti oli see paljude inimeste arusaam toimuvast –, oli tulemuseks ikkagi see, et kõik jäi vanaviisi.

Itaalia poliitika mainet laastanud ettevõtmisele, mis lõpuks sundis senise presidendi Sergio Mattarella võtma vastu teist ametiaega, kulus palju kära ja liiga palju aega. Samasugune lahendus on leitud ajaloos ka korra varem, toonagi poliitikute suutmatuse tõttu isekeskis kokkuleppele jõuda.

Katsed järgmiseks seitsmeks aastaks presidenti valida algasid Itaalias 24. jaanuaril. Uue riigipea üle otsustamiseks tuli kokku 1009 nn suure valimiskogu liiget, nende seas saadikutekoja ja senati liikmed ning lisaks 58 maakondi esindavat delegaati. Keset rusuvat pandeemiat, mille tõttu inimesed on juba kaks aastat leppinud vabaduse piiramise ja majanduslike kärbetega ning ikka palutakse veel neilt aina uusi jõupingutusi, võtsid poliitikud endale vabaduse kulutada terve töönädala sellele, et mängida halle kardinale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles